Konditorei Buchwald

Kaffee und Kuchen zijn essentieel onderdeel van de Duitse eetcultuur. Zo ontdekte ik laatst in Berlijn Konditorei Buchwald waar je traditioneel gebak kunt eten in een ouderwetse ambiance.

Sinds 1852

Het interieur is als grootmoeders woonkamer met gedecoreerd behang, krakende parketvloer, ruche gordijntjes en een wandklok. Buiten kun je in de voortuin zitten tussen de mussen en wespen (afhankelijk van het seizoen). Konditorei Buchwald is hofleverancier en bestaat al sinds 1852.

Hun specialiteit is Baumkuchen, een taart die in laagjes wordt gebakken in de vorm van een boomstam met jaarringen. Het ziet er een beetje uit als spekkoek, maar smaakt anders.

Het is een ingewikkeld technisch procédé om de taart in ringen te bakken. Het deeg wordt op een draaiende spies in een hete oven of boven open vuur gebakken. Om het effect van laagjes te krijgen wordt de spies steeds in de vloeibare deegmassa gedompeld en gebakken totdat je uiteindelijk 10-20 dunne laagjes hebt. Als de rol klaar is, wordt ie bestreken met abrikozenjam en chocoladecouverture.

Big in Japan

Baumkuchen is verpakt lang houdbaar en wordt veel geëxporteerd naar Japan en de VS. Het viel me al op dat er veel Japanners bij Buchwald komen speciaal voor de Baumkuchen, die in Japan zeer geliefd is.

De Duitse banketbakker Juchheim bracht de Baumkuchen namelijk in het begin van de 20e eeuw naar Japan, en startte daar een (nog steeds) succesvolle onderneming in Duitse patisserie.

In de video hieronder kun je zien hoe Meister Taniwaki in Kobe Baumkuchen maakt ;-)

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.