Salade met gepofte bietjes, courgette kaviaar, geitenkaas en vijgen @ Flickr

Een kleurig bord met intense smaken van gepofte bietjes, vijgen, courgette met citrus en milde geitenkaas. Het is geïnspireerd op een aantal recepten van één van onze favoriete blogs La Mia Cucina. Daar vind je vaak heerlijke gerechten uit de Alpenkeuken.

Wij hebben er een eigen, iets eenvoudigere draai aan gegeven. Als voorgerecht bij de pappardelle al ragù di capretto.

Eerst bietjes poffen in de oven

De gele en rode bietjes (ongeveer 1 per persoon) hebben we ongeschild en steeds afzonderlijk ingepakt in aluminiumfolie. Ieder met een blaadje laurier, wat korrels koriander, piment, en peper & zout.

Dan  hebben we de bietjes zo’n 1,5 uur in de oven op 180 graden gepoft en vervolgens af laten koelen. Daarna hebben we ze geschild en in dunne plakjes gesneden.

Dan courgette kaviaar maken

Voor de “kaviaar” van courgette hebben we 1 middelgrote courgette (voor 4 personen) gewassen maar niet geschild (het donkergroen van de schil is te mooi op het bord).

Dan in kleine dobbelsteentjes gesneden en met flink wat zout in een linnen doek in een kom gehangen. Zodat het vocht eruit kon lopen.

Na ongeveer een half uur hebben we alle vocht er uit geknepen en de blokjes op smaak gebracht met peper & zout, olijfolie, citroensap en fijn geraspte citroenschil. Dit hebben we nog een uurtje laten trekken.

Tenslotte alles op het bord: bietjes, courgette, vijgen, geitenkaas en vinaigrette

De schijfjes biet en de courgette-blokjes hebben we op bordjes geschikt met nog wat kleine plakjes radijs, wat milde geitenkaas (en nog wat citroenrasp) en een rijpe vijg in vieren. We hebben er nog wat vinaigrette van aceto balsamico en citroensap erover gedruppeld.

Zo heb je een heerlijk kleurrijk bord vol lekkere groenten, prima als voorgerecht. Je kunt er ook nog wat bladgroen bij draperen, hadden wij even niet in huis. En op La Mia Cucina is het nog verfijnder, met bijvoorbeeld een bietjescrumble en een picandou-mousse. Als je nog meer tijd hebt zeker eens uitproberen.

 

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.