Geroosterde amandelen met pimenton en zeezout @ Flickr

Koel glas bier er bij en dan maar knabbelen van deze pittige, rokerige amandelen met pimenton. Je houdt niet meer op. Is heel makkelijk zelf te maken.

De hoeveelheden zie en proef je vanzelf wel, komt allemaal niet zo nauw. Zorg wel dat je goede pimenton hebt, een dieprood poeder van gerookte paprika. Maken ze in Spanje. En is in Amsterdam prima te krijgen bij Spaanse zaken als La Venta of Hollandaluz.

Verwar pimenton niet met piment (oftewel allspice). Of met Piment d’Espelette, ook heel lekker maar allebei echt heel iets anders.

Recept voor geroosterde amandelen met pimenton

Je neemt:

  • blanke amandelen
  • pimentón
  • zeezout
  • paar druppels olijfolie
  • koekenpan en vijzel
  1. Zet een koekenpan op laag vuur en strooi hier de amandelen in. Af en toe even omschudden. Laat heel rustig roosteren tot goudbruin.
  2. Vijzel intussen de pimenton en het zeezout helemaal fijn.
  3. Als de amandelen mooi goudbruin zijn van het vuur halen en in een ondiepe schaal doen. Terwijl ze nog warm zijn een paar druppels olijfolie erover doen en even door elkaar husselen tot ze allemaal glimmen. Dan het gevijzelde zout met pimenton er door mengen en af laten koelen. Dan worden de amandelen weer knapperig.
  4. Bier inschenken en knabbelen maar!

En mocht je ze niet op krijgen dan doe je de rest gewoon in een potje (alleen als ze al helemaal afgekoeld zijn). En kun je ze nog zeker een week bewaren.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.