Geroosterde amandelen met pimentón en zeezout

Koel glas bier er bij en dan maar knabbelen van deze pittige, rokerige amandelen met pimentón de la Vera. Je houdt niet meer op. Is heel makkelijk zelf te maken.

Je wilt hiervoor wel de gerookte variant: die uit La Vera. En je kunt dan nog kiezen tussen pimentón dulce en picante. Zoet of pittig. Allebei lekker.

De hoeveelheden zie en proef je vanzelf wel, komt allemaal niet zo nauw. Zorg wel dat je goede pimentón hebt, een dieprood poeder van gerookte paprika. Maken ze in Spanje. En is in Amsterdam prima te krijgen bij Spaanse zaken als La Venta of Hollandaluz.

Verwar pimentón niet met piment (oftewel allspice). Of met Piment d’Espelette, ook heel lekker maar allebei echt heel iets anders.

Recept voor geroosterde amandelen met pimentón

Je neemt:

  • blanke amandelen
  • pimentón de la Vera, dulce of picante
  • zeezout
  • paar druppels olijfolie
  • koekenpan en vijzel
  1. Zet een koekenpan op laag vuur en strooi hier de amandelen in. Af en toe even omschudden. Laat heel rustig roosteren tot goudbruin.
  2. Vijzel intussen de pimentón en het zeezout helemaal fijn.
  3. Als de amandelen mooi goudbruin zijn van het vuur halen en in een ondiepe schaal doen. Terwijl ze nog warm zijn een paar druppels olijfolie erover doen en even door elkaar husselen tot ze allemaal glimmen. Dan het gevijzelde zout met pimenton er door mengen en af laten koelen. Dan worden de amandelen weer knapperig.
  4. Bier inschenken en knabbelen maar!

En mocht je ze niet op krijgen dan doe je de rest gewoon in een potje (alleen als ze al helemaal afgekoeld zijn). En kun je ze nog zeker een week bewaren.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.