Knapperige spruitjes met walnoot en broodkruim

Vitaminebommetjes

We hebben ze hier al een paar keer terloops vermeld bij andere gerechten: spruitjes met walnoot en/of gebakken broodkruim. Voor ons dé manier om ze eten.

Het zijn bovendien vitaminebommetjes met zo’n 3x meer vitamine C dan sinaasappel – als je ze tenminste niet kapot kookt, dan blijft daar niets meer van over.

In herfst en winter eten we ze regelmatig doordeweeks, bijvoorbeeld bij de pasta met walnootpesto van Giorgio Locatelli. Maar ze mogen ook niet ontbreken bij een ouderwets maal met wild zwijn of hert.

Spruitjes hebben de naam bitter en melig te zijn en je huis te vullen met spruitjeslucht. Maar op deze manier zijn ze zoetig, knapperig en zonder de benepen lucht. Bijna fris.

Tip tegen spruitjeslucht

De truc die we daarvoor gebruiken: doe een snee oud brood in de pan tijdens het koken of stomen. Die absorbeert alle kwalijke spruitjesdampen.

Spruitjes zonder spruitjeslucht: sneetje brood bij het koken/stomen @ Flickr

Recept voor knapperige spruitjes met walnoten en broodkruim

men neme

Voor 2 grote groenteneters, eventueel wat minder als je het ook met andere bijgerechten combineert:

  • zo’n 250 gram spruitjes, schoongemaakt
  • 1 sneetje oud brood tegen de spruitjeslucht
  • handje gepelde walnoten, in grove stukjes gehakt
  • handje broodkruim (wij bewaren oud brood, drogen het eventueel in de oven op 70 graden – en maken het fijn in een foodprocessor; maar je kunt dat ook in een keukendoek bijvoorbeeld met een deegroller fijnkloppen)
  • klont boter
  • peper & zout
bereiding

Ongeveer 20 minuten totaal:

  1. Kook of stoom de spruitjes tot ze bijna gaar zijn maar nog knapperig.
  2. Neem intussen een ruime koekenpan (later komen ook de spruitjes er nog bij – die moeten dan mooi verdeeld zijn over het hele oppervlak) en rooster de walnoten op laag vuur in droge pan; paar minuutjes, haal ze dan er dan weer uit en houd apart.
  3. Smelt boter in dezelfde pan en doe er broodkruim erbij met wat peper & zout en laat dit zachtjes goudbruin bakken. Gaat sneller dan je denkt, dus goed bijblijven.
  4. Giet de spruitjes af als ze bijna gaar zijn, en doe ze bij het broodkruim. Doe de walnoten er ook weer bij en bak alles op matig vuur tot ook de spruitjes hier en daar goudbruin worden. Naar smaak voeg je nog wat peper & zout toe.
Knapperige spruitjes met walnoten @ Flickr

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

4 reacties

  1. Dit aten wij afgelopen zaterdag (met konijn gestoofd in salie, witte wijn en slagroom) en rijst.
    Het broodkruim (van een oud speltbroodje met zonnebloempitten) bakte ik even in de pan en bluste het vervolgens af met sherry. Weet even niet meer uit welk kookboek dat idee kwam (maar dan met broccoli).
    Erg lekker!

  2. @marieke: dat klinkt ook goed – er staat hier nog een staart sherry, die bewaren we dan voor de volgende spruitjes. Bleef het kruim goed knapperig?

  3. te gek, bedankt! de 22ste komen ze op tafel, samen met de hertenrug met chocolade jus.

  4. @aapnootniels: uitstekende keuze ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑