Kipferl met amandel en vanille

Kipferl met amandel en vanille

Zo’n kerstboom is leuk. En de klassieke gebraden gans zal vast ook heerlijk zijn. Maar deze Kipferl zijn nu al fantastisch lekker. Kan er niet van af blijven.

Het is een eenvoudig traditioneel Duits Kerst-koekje. Eigenlijk gewoon zandtaartdeeg met boter en suiker. Maar ook met vanille en gemalen amandelen. Zo gemaakt. En goed nog een week te bewaren. Worden ze eigenlijk nog lekkerder van.

Recept voor kipferl met amandel en vanille

men neme

Voor zo’n 80 kipferl, een goede koektrommel vol:

  • 280 gram tarwebloem
  • 210 gram koude boter
  • 100 gram gemalen amandelen (mag met bruine velletje er nog om)
  • 1 vanille stokje, leeggeschraapt (de lege peul kun je dan bewaren in een klein leeg jampotje met wat suiker erbij, dan maak je je eigen vanillesuiker) of 2 pakjes vanille suiker
  • 70 gram witte basterd suiker (of 60 wanneer je al vanille suiker gebruikt in plaats van het vanillestokje)
  • 100 gram poedersuiker
bereiding

In totaal ongeveer 30 minuten werk, paar uur afkoelen en dan zo’n 10 minuten bakken:

  1. Meng de bloem, boter, gemalen amandelen, vanille en basterdsuiker tot een stevige deegbal.
  2. Verdeel deze in 3 rollen van ongeveer 4 à 5 centimeter dik. Verpak deze in vershoudfolie en leg ze een paar uur in de koelkast om op te stijven.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  4. Snijd de rollen in plakken van 1,5 centimeter (je zult uitkomen op ongeveer 80 stuks). En vorm deze tot mooie halve maantjes. Leg deze op bakpapier op het bakblik met voldoende tussenruimte.
  5. Bak de kipferl in ongeveer 10 minuten net heel lichtbruin – zeker niet donkerbruin, ze moeten blank en bros blijven.
  6. Laat ze afkoelen en bestuif ze dan met de poedersuiker. Doe ze in een blik en laat ze nog een dag staan – als je dat lukt – dan zijn ze helemaal lekker. Je kunt ze zeker een week bewaren in afgesloten blik.

Je kunt voor deze kipferl de amandelen ook vervangen door hazelnoten. Of de vanille door kaneel. Allemaal lekker.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

2 reacties

  1. Compliment voor je lekkere en leuke recepten, ik heb al verschillende gerechten gemaakt volgens jouw aanwijzingen en met prima resultaat.
    Dank je wel en prettige feestdagen

  2. Dank je wel, doet ons goed, zulke complimenten!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑