Hip en lekker Koreaans bij Yokiyo

Update 2016: helaas – Yokiyo bestaat niet meer. Ze zijn nog even verhuisd naar Oost maar inmiddels gesloten.

Laatste tijd hebben we vaker met veel plezier Koreaans gegeten bij Restaurant Yokiyo. Deze hippe Koreaan zit in een smal grachtenpand aan de OZ Voorburgwal tegenover de Oude Kerk in Amsterdam.

Souterrain, BBQ en salon

Yokiyo wordt gerund door twee jonge mannen met een Koreaanse achtergrond samen met chef Jaymz Pool (ooit van Club 11, Trouw en Wilde Zwijnen).

Per verdieping zijn er verschillende formules: in het souterrain eet je à la carte aan nogal Spartaanse lange houten tafels en banken. Op de eerste verdieping staan de DIY BBQ tafels voor groepjes van max. 7 personen. En in de salon met uitzicht op de Oude Kerk wordt het chef’s menu geserveerd.

Bovendien kun je er prima lunchen, bijvoorbeeld met bibimbap: rijst, groente, vlees of tofu met pittige saus in een gloeiend hete stenen kom gebakken.

Uitgesproken smaken

Wij kenden de Koreaanse keuken nog niet en zijn positief verrast door de lekker uitgesproken smaken. Koreaans is sterker, zoutiger en zuurder van smaak dan de frisse, kruidige Vietnamese keuken waar wij ook gek op zijn.

De basis bestaat vaak uit gemarineerd, gegrild vlees (rund, eend, varken) of vis met rijst en allerlei bijgerechtjes (banchans) waaronder gefermenteerde en ingemaakte groente (kimchi), geroosterd zeewier en pittige sausjes. Vlees, rijst en bijgerechtje wikkel je in een slablaadje en eet je met je handen.

Zelf grillen

De DIY BBQ aan ronde tafels is leuk en gezellig met een groep. Je grilt en deelt zelf alle hapjes – hier draait het om ‘social food’. Let op: in het weekend is het heel druk op deze verdieping en werken ze in shifts.

Eerlijk gezegd vinden wij de gerechten à la carte (beneden) lekkerder, omdat die van de houtskoolgrill (Big Green Egg) komen en daardoor een intensere (rook) smaak hebben. Bovendien staan er spannende gerechten op de kaart die niet binnen de DIY BBQ formule vallen, zoals inktvis, kreeft of oesters van de grill. De inktvis en oester waren super mals en pittig gekruid.

Bij deze sterke smaken drink je het beste bier, groene thee of een soju cocktail (Koreaanse jenever met vlierbloesem limonade), hoewel ze ook goede passende wijnen per glas hebben.

Super peer na

Als dessert moet je absoluut de miso-peer met zwart sesam-ijs nemen, echt een smaak sensatie! De peer is warm gestoofd in een zoet-zoutige miso-saus, een zelfde effect als gezouten karamel.

Tenslotte is de bediening attent en snel, en zijn de prijzen heel schappelijk. Reden temeer om vaker naar Yokiyo te gaan!

Koreaans restaurant Yokiyo
Oudezijds Voorburgwal 67
1012 EK Amsterdam
020 331 45 62

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.