Gerookte knoflook voor in de gerstesoepGerstesoep met gerookte knoflook en Tiroler SpeckDolomieten

De perfecte soep door deze natte koude dagen, gerstesoep uit de Alpenkeuken. We aten het in het Engadin maar ook in Noord-Italië, in Südtirol en in de Dolomieten.

Soms nog met wat paddenstoelen. Maar altijd stevig gevuld met wortel, bleekselderij en dikke gerstekorrels. En natuurlijk Tiroler Speck. Maar je kunt het ook prima met “gewoon” gerookt spek maken.

De gerookte knoflook maakt de soep extra lekker. Wij kopen deze op de Noordermarkt in Amsterdam. Een echt rookbommetje: doe het papier open en de pittig rokerige knoflookgeur komt je tegemoet. Zo’n geur waar je geen genoeg van krijgt. Zoals ook van vers gemalen koffiebonen. Heerlijk om af en toe een snuif van te nemen.

Recept voor gerstesoep met gerookte knoflook

men neme

Voor 2 personen als maaltijdsoep; de hoeveelheden komen niet zo nauw, doe gerust iets meer of minder:

  • 1 liter kippe- of groentebouillon
  • 100 gram gerookt spek of Tiroler Speck, in blokjes
  • 2 kopjes geslepen gerst
  • 1 grote ui, kleingesneden
  • 2 à 3 tenen gerookt knoflook, in dunne plakjes
  • 2 wortelen, in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 2 blaadjes laurier
  • 5 peperbolletjes, licht gekneusd
  • olijfolie
  • zout
  • handje kleingesneden peterselie
bereiding

Klaar in ongeveer 45 minuten:

  1. Verwarm de bouillon.
  2. In een andere hoge pan op zacht vuur: fruit ui en knoflook in wat olijfolie (niet bruin laten worden).
  3. Doe er de fijngesneden wortel, bleekselderij, laurier, peperkorrels en het spek bij en laat dit alles zo’n 10 minuutjes zachtjes sauteren
  4. Voeg de gerstekorrels erbij en doe er de hete bouillon bij. Laat dit zeker 30 minuten zachtjes koken. Tot de korrels gaar zijn maar nog goed beet hebben.
  5. Zet vuur uit en doe er de peterselie door.

Dien het op met wat geroosterd brood – wij wrijven dat dan graag nog even in met een teen van die gerookte knof, en wat olijfolie en peper & zout erover. Simpel maar zalig.

Ook lekker: