We schreven er al eens eerder over, lekker eten in Berlijn is niet moeilijk met zoveel leuke café’s, restaurants en winkels.

Onlangs waren we er weer en hebben we wat nieuwe culinaire hotspots ontdekt, vooral in Mitte. Een korte samenvatting:

Stevig ontbijt bij Zeit für Brot

Lekker eten in Berlijn: stevig ontbijt bij Zeit für Brot

Ontbijten kun je goed bij Zeit für Brot, een biobakker waar je ook kunt koffiedrinken en intussen kijken hoe het brood gekneed en gebakken wordt. Ze hebben heerlijk zwaar Duits brood van roggemeel, zoals Bergsteiger en Schrotbrot. Maar ook lekkere Zimtschnecken (soort kaneelbolus) voor bij de koffie.

Alpenstück Bäckerei is trouwens ook een geweldige bakkerij en lunchroom met Zuid–Duitse specialiteiten, zoals Brezeln. Het is onderdeel van het Alpenstück imperium in Mitte, waaronder ook een fijn restaurant met typische Alpen keuken aan de overkant kant van de straat. Waar ook nog een winkel met o.a. deegwaren, zuivel en ingemaakt goed  zit,  om mee te nemen. Update 2022: hier zit er een andere bakkerij, Freabakery – nog niet uitgeprobeerd, heeft wel een goede reputatie.

Lunch met überpastrami bij Mogg

Lekker eten in Berlijn: lunch met heerlijke pastrami bij Mogg & Melzer

Lunchen doe je dan weer bij Mogg in de opgeknapte Jüdische Mädchenschule in de Auguststrasse. Dit is een New Yorkse deli waar ze de beste en dikste pastrami sandwiches maken die we ooit gegeten hebben.

Restaurant Pauly Saal

In hetzelfde gebouw zitten trouwens ook een aantal interessante foto-galeries en een mooi restaurant Pauly Saal. Ze zitten in de oude gymzaal – en blijkbaar slingerde daar nog een oude raket rond.

Inmiddels hebben ze een Michelin-ster. Terecht, wat ons betreft. We hebben er heerlijk gegeten.

Kimchi met Riesling – match made in heaven

Lekker eten in Berlijn: heerlijke Duitse en Oostenrijkse wijnen met aziatische gerechten bij Cordobar

Rond borreltijd ga je naar Cordobar, een Duits–Oostenrijkse wijnbar, gerund door vier wijnvrienden, waaronder de ex-sommelier van hotel Adlon.

Je krijgt een dik telefoonboek met zo’n 800 bijzondere wijnen aangereikt. Vrees niet, er is ook een dagkaart met mooie wijnen per glas. Daarbij worden lekkere fusion gerechtjes geserveerd, zoals gerookte paling met kimchi, bloedworstpizza of gewoon goede kazen.

Update: Codobar is dood, leve Cordo. Nu paar straten verderop en inmiddels met 1 Michelinster.

Italiaanse wijnbars met heerlijk eten

Lekker eten in Berlijn: pasta met truffel bij Italiaanse wijnbar Muret la Barba

Als je meer zin hebt in Italiaanse wijnen en stevigere kost, ga je naar Muret la Barba, een Italiaanse wijnhandel met restaurant van een Italiaan met een rode baard. Alle wijnen (uit alle regio’s van Italië) in de winkel zijn per glas te bestellen. Je kunt alleen wat antipasti eten maar ook een heel menu met goede huisgemaakte pasta en risotto. Dat alles in een typisch sober Berlijns interieur.

Of de andere gezellige Italiaanse wijnbar om de hoek Al Contadino sotto le stelle, (hun gelijknamige restaurant zit iets verderop) waar je een ruime keuze hebt aan huisgemaakte antipasti bij de wijnen. Het zit er altijd vol, dus reserveer of wacht even aan de bar – geen straf overigens.

Vietnamese kippenpoten en varkensoren

Bijna naast Muret la Barba zit District Môt (voorheen Chi Sing) van dezelfde eigenaar als van Chen Che, onze favoriete Vietnamese theehuis aan de overkant. Het concept van District Môt is Vietnamees streetfood – het interieur is vormgegeven alsof je in Saigon op straat zit. Niet authentiek natuurlijk, maar wel kleurrijk. Op de kaart staan kippenpoten en -varkensoren en gefrituurde zijderupsen, maar ook een gewone Pho of Bun.

Lekker eten in Berlijn: Bo Bun en Frühlungsrollen bij Vietnamees theehuis Chen Che

Revival van Markthalle 9

In Kreuzberg hebben we nog een geweldige markthal ontdekt: Markthalle Neun. Deze markthal dateert uit 1891 en jarenlang zat er alleen een ALDI in. Maar sinds 2011 is het door een buurtinitiatief weer een levendige markthal geworden, waar allerlei producenten uit de regio levensmiddelen verkopen (op vrijdag en zaterdag).

Onder andere een visrokerij, een bierbrouwerij, smoked BBQ met zalige pulled pork en brisket, biologische groente en brood. Je kunt er niet alleen je boodschappen doen maar ook rustig neerstrijken voor een stevige lunch eten met goed bier erbij. En donderdagavond is er de populaire streetfood market met allerlei lekkers uit de hele wereld. Verder organiseren ze kookcursussen voor kinderen en debatten over voedsel.

Het leuke is dat het zeker niet alleen maar hipsters en foodies zijn die hier rondlopen, ook de buurt doet er boodschappen. De kwaliteit van de verschillende producenten is hoog. Als er in Amsterdam zo’n markt zou zijn dan zouden wij er wonen.

Lekker decadente Feinschmeckeretage van het KaDeWe

En natuurlijk waren we in het culinaire walhalla van het KaDeWe. Negeer Prada en Gucci en neem meteen de roltrap naar de Feinschmeckeretage. Je weet niet wat je ziet. Alleen de slagersafdeling is al zo groot als bij ons een hele XL Albert Heijn. Iedere Duitse regio heeft er z’n eigen balie met specialiteiten. Een worstenwalhalla zonder weerga.

Maar ze hebben ook kazen uit heel Europa, een broodafdeling van Poilâne zelf, de diva onder de Parijse bakkers. En er is een verse visafdeling ter grootte van IJmuiden. Of wijnen en whiskey’s waar de gemiddelde Russische oligarch een jaartje voor moet sparen. En ga zo maar door.

Ga er zeker eens rond lunchtijd heen en je kunt aan allerlei togen en balies ook versbereide lekkernijen eten. Bouillabaisse, sushi en Bratkartoffeln, net zo makkelijk. Met heerlijke Sekt erbij.

Kortom: je kunt heel lekker eten in Berlijn!

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.