Dadels in koffie

Dadels in koffie geweekt, met wat kardemom en kaneel. En yoghurt erbij.

Dadels in koffie geweekt, met kaneel en kardemom. En wat yoghurt en geroosterde amandelen erbij. Een dessert waar je, aan het einde van een copieus maal, weer wakker van wordt en niet de genadeslag van krijgt.

Het is makkelijk bovendien. Je moet het wel ruim van te voren maken, zeker een dag. Zodat de smaken goed kunnen intrekken en de suikers van de dadels zich met de espresso en de specerijen vermengen tot een dikke aromatische siroop.

Wij hebben het zelfs ooit een week laten staan – stomweg vergeten. Nog lekkerder!

Dadels in koffie, kardemom en kaneel; nu een nacht intrekken...

Recept voor dadels in koffie geweekt

Dit recept komt uit het heerlijke kookboek Casa Moro. De hoeveelheden komen niet zo nauw, pas vooral aan aan je eigen smaak.

men neme

Voor 4 personen:

  • zo’n 400 gram dadels – dikke Medjoul-dadels zijn hiervoor het lekkerst
  • 2 koppen sterke koffie, of 4 kopjes espresso (espresso is sterker van smaak maar heeft minder cafeïne)
  • 1 theelepel suiker (meer heb je niet nodig: de dadels zijn al erg zoet van zichzelf)
  • zo’n 20 hele kardemom-peulen, licht gekneusd
  • 1 stokje kaneel, in tweeën
  • zo’n 200 gram dikke Turkse of Griekse yoghurt
  • handje blanke amandelen of schaafsel, licht geroosterd
bereiding

Ongeveer 10 minuten om te maken, en ongeveer een dag om de dadels te laten weken:

  1. Ontpit de dadels: maak een sneetje in de lengte en peuter de langwerpige pit er uit. Zorg dat de dadel verder heel blijft en doe ze in een kom.
  2. Maak de koffie of espresso, doe deze in een pannetje met de suiker, kardemom en kaneel en laat dit heel zachtjes tot aan de kook komen, niet verder.
  3. Giet de koffie over de dadels en laat dit minimaal 1 dag trekken.
  4. Dien op met een stevige lepel van de yoghurt, wat van de siroop en een paar geroosterde amandelen.

En na dit maal heb je dus geen koffie meer nodig. Trouwens: als ontbijt is het ook lekker.

 

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

1 reactie

  1. Jeeeeemeg, wat was dat lekker.
    Dankjewel voor dit lekkere recept.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑