Dit is zo’n dessert waar je, aan het einde van een overvloedig maal, weer wakker van wordt en niet de genadeslag van krijgt. We hebben hiervoor dadels in koffie geweekt, met wat kaneel en kardemom. En dan met wat yoghurt erbij en geroosterde amandelen erover opgediend.

Het is makkelijk een gemakkelijk recept. Je moet het wel ruim van te voren maken, minstens een dag. Zodat de smaken goed kunnen intrekken en de suikers van de dadels zich met de espresso en de specerijen vermengen tot een dikke aromatische siroop.

Wij hebben het zelfs ooit een week laten staan – stomweg vergeten. Nog lekkerder!

Dadels in koffie en kardemom

Recept voor dadels in koffie geweekt

Dit recept komt uit het heerlijke kookboek Casa Moro. De hoeveelheden komen niet zo nauw, pas vooral aan aan je eigen smaak.

Men neme

Als dessert voor 4 personen:

  • zo’n 400 gram dadels – dikke Medjoul-dadels zijn hiervoor het lekkerst
  • 4 kopjes espresso (espresso is sterker van smaak maar heeft minder cafeïne dan gewone koffie)
  • 1 theelepel suiker (meer heb je niet nodig: de dadels zijn al erg zoet van zichzelf)
  • zo’n 20 hele kardemom-peulen, licht gekneusd
  • 1 stokje kaneel, in tweeën
  • zo’n 200 gram dikke yoghurt
  • handje blanke amandelen of schaafsel, licht geroosterd
Bereiding

Ongeveer 10 minuten om te maken, en ongeveer een dag om de dadels te laten weken:

  1. Ontpit de dadels: maak een sneetje in de lengte en peuter de langwerpige pit er uit. Zorg dat de dadel verder heel blijft en doe ze in een kom.
  2. Maak de koffie of espresso, doe deze in een pannetje met de suiker, kardemom en kaneel en laat dit heel zachtjes tot aan de kook komen, niet verder.
  3. Giet de koffie over de dadels en laat dit minimaal 1 dag trekken.
  4. Dien op met een stevige lepel van de yoghurt, wat van de siroop en een paar geroosterde amandelen.

Lijkt ons ook heel lekker wat vijgenijs – doen we een volgende keer.

En na dit maal heb je dus geen koffie meer nodig. Trouwens: als ontbijt is het ook lekker. Je wordt er in ieder geval goed wakker van.

Ook lekker:

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.