Een degelijk zondags gerecht: malse gestoofde varkenswangen, langzaam bereid met ui, Trappist en een snee brood met mosterd. Zodat er een heerlijke dikke saus ontstaat.

Gestoofde varkenswangen met bier, brood en mosterd.

Naar een traditioneel Vlaams recept van Peter Goossens, chef van Hof van Cleve. Daar wordt gekookt in de buitencategorie: chique, complex en op topniveau, afgaande op zijn 3 Michelinsterren.

Maar hij had een tijdje een serie op Njam en 24Kitchen met daarin dit soort ouderwetse klassiekers. Geen poespas of liflafjes maar één en al degelijkheid.

Gestoofde varkenswangen met Amsterdams Dubbel: de Natte van Brouwerij 't IJ

Officieel is dit dus een Vlaamse stoverij. Maar wij maakten er een Noord-Hollandse versie van: we gebruikten de wangetjes van een Beemsterlantsvarken van bij Slagerij De Wit (even bellen van tevoren, dan weet je zeker dat ze de wangetjes hebben), mosterd uit de Zaanstreek en lekker Amsterdams Dubbel: de Natte van brouwerij ’t IJ.  Noem het Vlaams/Hollandse fusion.

Bij deze gestoofde varkenswangen bakten we voor het eerst zelf knapperige patatten met ons bakbeest. En we aten er ook nog kropsla bij (niet op de foto) met een simpele vinaigrette. Allemaal net zo lekker als ouderwets.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.