gegrilde makreel van Ottolenghi

Makreel volgens Ottolenghi

Vriend T. met wie we vaak samen koken en eten, maakte onlangs deze heerlijke gegrilde makreel uit Ottolenghi Het Kookboek.

Deze makreel wordt geserveerd met een zoet-zure salsa van bleekselderie, olijven, kappertjes en rozijnen. Net als een caponata zoals deze vaak in Sicilië wordt klaargemaakt.

Midden oosters buffet

Lekker en verfrissend als voorgerecht of bij een Midden-Oosters buffet, zoals wij deden. Het is wel belangrijk dat je hele verse makreel gebruikt anders wordt het snel ranzig en tranig.

Recept voor makreel met salsa van olijven, bleekselder en rozijnen

Men neme

Genoeg voor 4 personen:

  • 8 makreelfilets zonder graten
  • 2 el olijfolie
  • grof zeezout en zwarte peper

Voor de salsa (caponata)

  • 125 g bleekselderij in dunne plakjes (of wat meer)
  • 60 g goede kwaliteit groene olijven zonder pit in dunne plakjes
  • 3 el kappertjes, afgespoeld
  • 70 g dikke zachte rozijnen
  • 1 1/2 el sherry of wittewijn azijn
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 3 el vloeibare honing
  • 15 g bladpeterselie, grof gesneden
Bereiding

Klaar in ongeveer 30 minuten – maar je kunt de salsa ook al ruim van te voren maken.

  1. Vermeng alle ingrediënten voor de salsa. Proef of de smaakbalans goed is: hij moet zoet, zuur en zout smaken. Je kunt de verhoudingen aanpassen aan je eigen smaak.
  2. Breng op smaak met zout & peper en laat minstens 15 minuten trekken. Je kunt de salsa maximaal 24 uur afgedekt in de ijskast zetten. Laat hem voor het opdienen op kamertemperatuur komen. Meng op het laatst de gehakte peterselie erdoor.
  3. Verhit de ovengrill op de hoogste stand. Wentel de makreelfilets voorzichtig door de olie met wat zout en peper. Leg ze naast elkaar op een bakplaat met de velkant boven en zet ze 3-4 minuten onder de grill tot ze net gaar zijn.
  4. Serveer de vis warm of lauw met een lepel salsa erop.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.