Chateau Kirwan 1988

Over oude Franse wijnen en Hollandse kazen

Noem het kelderrestanten: een aantal flessen in onze kelder waren al riant over hun top. Maar toch te bijzonder om zomaar onverschillig weg te drinken.

Bovendien was het interessant om te proeven wat de tijd heeft gedaan met deze, eens, Grote Wijnen. Dus lieten we M., bevriend vinoloog, eens een kleine keuze maken. Om te proeven met wat heerlijke Hollandse kazen.

De oude Franse wijnen

We begonnen met een Coudoulet de Beaucastel, een Côtes du Rhone uit 1991 en daarmee de jongste van het stel. Maar niets meer van over. Ging meteen het azijnvat in.

Dan een Chateau Carcanieux, een Médoc uit 1983. Helaas, ook bijna niet meer te drinken. Dun, zuur en uit elkaar gevallen.

Daarna ging het beter, met Chateau Rahoul, een Graves uit 1983. Inmiddels over zijn top maar je kon proeven dat het ooit een hele mooie wijn is geweest. Een paar slokken tenminste.

Gelukkig was er tenslotte de Chateau Kirwan, een Margaux uit 1988. Nog steeds complex, stevig en de tannines nog kras. Maar ook kruidig met zwarte bessen en misschien zelfs wat drop. Ergens. Ster van deze avond.

Later hebben we nog een ronde gedaan, in iets kleiner gezelschap. Eerst met een Mas de Daumas Gassac uit 1988. Een vin de pays – maar wat voor één: krachtpatser met leer, en zwart fruit. Nog erg lekker.

Oude wijnen en Hollandse kazen: Mas de Daumas Gassac 1988

Maar het grootste feest was een fles Les Forts de Latour uit 1983, een Pauillac in topvorm. Onvoorstelbaar mooi en lekker. Rijpe kersen en hint van leer. Ruim 30 jaar oud maar nog helemaal gestructureerd en met een lange, volle afdronk. Oef.

Oude wijnen en Hollandse kazen: Les Forts de Latour 1983

… en de Hollandse kazen

Bij deze mondaine Franse grootheden hebben we verschillende regionale kazen uit Nederland gegeten. Soms om het zuur van de vergane glorie te compenseren. Of juist om de goed geconserveerde geweldenaars te ondersteunen. Dat lukte allebei uitstekend.

Zoals onder andere met een prachtige rijpe Noord-Hollandse Skaepsrond uit Ransdorp, een licht pittige Friese Blue de Wolvega en een nog wat oudere schaapskaas uit de Alblasserwaard.

Een volgende keer dan Franse kazen en Hollandse wijnen?

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.