We waren er even tussenuit, naar Sicilië. We hebben ontzettend veel moois gezien. En zo goddelijk gegeten. Op straat, in restaurants, aan zee en op het land. De komende weken zullen we er in delen over berichten.
Te beginnen met het Siciliaans streetfood: al het lekkers dat je er op straat of in snackbars kunt eten, tussen de bedrijven door.
In Sicilië speelt het leven zich net als in alle Mediterrane landen meer op straat af dan binnenshuis. Koffie, ijsje, aperitief, een zoete of hartige snack versnaper je buitenshuis in gezelschap van anderen.
Vooral Palermo heeft een levendige streetfood cultuur die zich op de fantastische markten afspeelt. Sicilianen zijn trots op hun buffitieri, de verse traditionele ‘slow’ snacks. Zo trots dat fastfoodketens met prefab-eten er nauwelijks voet aan de grond krijgen. Iedereen eet het, net als wij onze friet en haring: jong, oud, arm, rijk, hip en conservatief.
In Palermo hebben we een paar klassiekers geproefd bij panineria-focacceria Franco U’ Vastiddaru. Zoals pane ca’ meusa: in reuzel gebakken kalfsmilt en -long op een zacht wit broodje, met wat citroensap. Een middeleeuwse lekkernij, door Joden geïntroduceerd. Heerlijk vlezig van smaak.
Daarbij ook een portie panelle: gefrituurde hartige koekjes van kikkererwtenmeel met een beetje peterselie erdoor. Perfect met een Gouden Snor:
En overal krijg je arancine: gefrituurde risotto-balletjes gevuld met verschillende soorten ragout. Rondom de Etna vullen ze die bijv. met pistache nootjes en mozzarella. Verschrikkelijk lekker!
Ze komen in allerlei maten, als kleine balletjes en als dikke vuistgrote peren. Dan zijn ze een maaltijd op zich. Zou mooi zijn als er hier in Amsterdam ook eens een goede zaak kwam waar je deze altijd kunt eten, voor je neus gefrituurd. Met misschien nog een knapperig gefrituurd visje erbij. Maar zeker met een koud biertje.
En dan hebben we het nog niet eens over de fantastische soorten pizza en focaccia. Of over het heerlijke ijs en zoete lekkernijen, zoals cannoli en cassatelle. Zucht!
Komende tijd meer van dit lekkers, stay tuned.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.