Palermo: Pani ca' meusa at restaurant Nni Franco U Vastiddaru

Broodje milt & ander Siciliaans streetfood

We waren er even tussenuit, naar Sicilië. We hebben ontzettend veel moois gezien. En zo goddelijk gegeten. Op straat, in restaurants, aan zee en op het land. De komende weken zullen we er in delen over berichten.

Te beginnen met het Siciliaans streetfood: al het lekkers dat je er op straat of in snackbars kunt eten, tussen de bedrijven door.

In Sicilië speelt het leven zich net als in alle Mediterrane landen meer op straat af dan binnenshuis. Koffie, ijsje, aperitief, een zoete of hartige snack versnaper je buitenshuis in gezelschap van anderen.

Siracusa: vismarkt

Vooral Palermo heeft een levendige streetfood cultuur die zich op de fantastische markten afspeelt. Sicilianen zijn trots op hun buffitieri, de verse traditionele ‘slow’ snacks. Zo trots dat fastfoodketens met prefab-eten er nauwelijks voet aan de grond krijgen. Iedereen eet het, net als wij onze friet en haring: jong, oud, arm, rijk, hip en conservatief.

Broodje milt in Palermo, ultiem Siciliaans streetfood

In Palermo hebben we een paar klassiekers geproefd bij panineria-focacceria Franco U’ Vastiddaru. Zoals pane ca’ meusa: in reuzel gebakken kalfsmilt en -long op een zacht wit broodje, met wat citroensap. Een middeleeuwse lekkernij, door Joden geïntroduceerd. Heerlijk vlezig van smaak.

Panelle in Palermo, Siciliaans streetfood van gefrituurd kikkerertenmeel

Daarbij ook een portie panelle: gefrituurde hartige koekjes van kikkererwtenmeel met een beetje peterselie erdoor. Perfect met een Gouden Snor:

Baffo d'oro, oftewel de Gouden Snor van Birra Moretti; perfect bij Siciliaans streetfood

En overal krijg je arancine: gefrituurde risotto-balletjes gevuld met verschillende soorten ragout. Rondom de Etna vullen ze die bijv. met pistache nootjes en mozzarella. Verschrikkelijk lekker!

Nog zo'n typisch Siciliaans streetfood snack: een peervormige arancino: gefrituurde risotto met verschillende soorten vullingen.
Arancino, gevuld met mozzarella en pistacchio. Siciliaans streetfood rondom de Etna

Ze komen in allerlei maten, als kleine balletjes en als dikke vuistgrote peren. Dan zijn ze een maaltijd op zich. Zou mooi zijn als er hier in Amsterdam ook eens een goede zaak kwam waar je deze altijd kunt eten, voor je neus gefrituurd. Met misschien nog een knapperig gefrituurd visje erbij. Maar zeker met een koud biertje.

Alle soorten Siciliaans streetfood bij elkaar bij Foccaceria Cristina Murabito: focaccia, pizza, arancini en meer
Pizze en foccacce van Cristina Murabito

En dan hebben we het nog niet eens over de fantastische soorten pizza en focaccia. Of over het heerlijke ijs en zoete lekkernijen, zoals cannoli en cassatelle. Zucht!

Komende tijd meer van dit lekkers, stay tuned.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.