Ristorante Da Vittorio: betere vis krijg je nergens

Hoogtepunt van onze Sicilië reis was toch wel de lunch bij visrestaurant Da Vittorio aan de zuidkust vlakbij Menfi. Als je het niet weet, zou je er nooit komen; zelfs de TomTom kon het niet vinden.

Da Vittorio, il cinghiale

Wij hadden deze ‘geheimtip’ van Londense chef Giorgio Locatelli. In zijn kookboek Made in Sicily beschrijft hij het restaurant. En in de BBC-serie Sicily Unpacked bezoekt hij chef Vittorio, inmiddels goede vriend. Dan mag je hem ook “het zwijn” noemen – waarom snap je als hem ziet (vanaf ongeveer 2:18):

Signor Locatelli, u hier?

Zelf heeft Locatelli een vakantiehuis in de buurt en hij helpt graag een handje mee in het restaurant van Vittorio. Toevallig was hij er net toen wij aankwamen en vond hij het leuk om ons persoonlijk aan tafel te adviseren (“Buongiorno, I am in service today”). We kletsten wat over de vangst van de dag. En vergaten natuurlijk met hem op de foto te gaan. We  kwamen tenslotte ook voor Vittorio, niet voor Locatelli.

Er is een tonijn binnengezwommen

Ristorante Da Vittorio tonno

Maar Locatelli’s advies was onovertroffen en we hadden een goddelijke lunch. Eerst bracht hij wat antipasti. Er was net een grote tonijn binnen “gezwommen” noemde hij dat ietwat samenzweerderig. Dus we begonnen met de heerlijkste plakjes rauwe tonijn, zo vers en zacht dat ie op je tong smolt.

Gamberi rossi di Mazara del Vallo

En daarbij rauwe, rode gamberi rossi uit Mazara del Vallo: prachtige grote garnalen die ook ongekookt al een dieprode schaal hebben. Maar het vlees is doorschijnend en smaakt zoet en ziltig. Met alleen wat goede olijfolie en zoutvlokjes om de smaak nog wat te versterken.

Ristorante Da Vittorio gamberi rossi di Mazara del Vallo 02

Als je ze ooit in Sicilië kunt krijgen, aarzel geen moment. Het zijn misschien wel de lekkerste garnalen ter wereld.

Sarde a Beccafico en zo meer

Ristorante Da Vittorio: caponata

Verdere antipasti waren een heerlijke caponata di pesce spada met zwaardvis, gebakken balletjes van vis en broodkruim en wat sarde a beccafico, gebakken sardientjes gevuld met broodkruim, rozijnen en pijnboompitten. Siciliaanser kan niet.

Heeft u ook zee-egels?

… vroegen we. Die hadden we op de markt in Siracusa al gezien. Tuurlijk, geen probleem, maken we iets lekkers mee. Dus kwam er even later een enorme schaal spaghetti con ricci di mare (met een saus van zee-egel) als primo.

Heerlijk op smaak met een klein chili-pepertje voor de pit. En weer die perfect verse zilt-zoete-zee smaak. Nu met een vleugje jodium van de oranje zee-egeltjes.

Nog wat schalen met vis

We konden het natuurlijk niet laten om ook nog een secondo te bestellen, tenslotte “waren we daar maar één keer in ons leven”. Die kwam in twee schalen op tafel: een schaal met fritto misto van gamba’s en inktvis en de andere met gegrilde vis, onder andere dorade, platvis en langoustines – de vangst van die dag.

Alles weer krakend vers en perfect klaargemaakt. Vooral die gefrituurde gamba’s waren zalig: zoetig, zoutig en knapperig door het hele dunne beslag.

Bij al dit lekkers dronken we een witte Planeta, La Segreta Bianco, ook weer uit de buurt. Een blend van Grecanico, Chardonnay, Viognier en Fiano-druiven. Met frisse zuren en rijp fruit, een prima begeleider van al deze zilte lekkernijen.

De omweg waard

Daarna konden we rustig uitbuiken aan het rustige strand direct voor het restaurant en gelukzalig in de golven staren. Dat daar zo veel lekkers uit kan komen.

En dat men dat hier zo ongelooflijk goed kan klaar maken. Simpel en vers, met steeds slechts een paar ingrediënten en in eenvoudige bereiding. Maar perfect.

Bovendien ademt het hele restaurant een ongedwongen sfeer. Hele families zitten aan tafel, kinderen eten mee wat de pot schaft. De mensen van het restaurant rennen heen en weer maar maken onderling ook grappen. Je voelt je er helemaal op je gemak.

Dus: ga beslist vis eten bij Da Vittorio als je in de buurt bent. En interpreteer dat ruim, die buurt. Het is de omweg zeer waard.

Ristorante Da Vittorio

Ristorante Da Vittorio
Via Friuli Venezia Giulia 9
Porto Palo di Menfi (AG)
Italia
+39 0925 78381
www.ristorantevittorio.it

Da Vittorio Ristorante Hotel Porto Palo di Menfi (Ag) Sicilia Italia weergeven op een grotere kaart

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.