Gebakken zomerfruit met vanille en tijm

Gebakken zomerfruit met vanille en tijm

Een simpel maar zonnig nagerecht, naar een recept van superchef Alain Ducasse. Die heeft dan misschien wel 83 Michelinsterren verzameld met zijn toprestaurants over de hele wereld, toch blijft hij ook het kleine eren – dat siert hem.

Zijn kookboek Puur Natuur op Tafel staat vol met dit soort eenvoudige maar inventieve, snelle en vooral smakelijke gerechten met ingrediënten van het seizoen. Worden wij heel vrolijk van.

Recept voor gebakken zomerfruit met vanille en tijm

men neme

De hoeveelheid komt niet zo nauw; dit is genoeg voor 2 personen (en wat je overhoudt is de volgende ochtend nog prima als ontbijt, met bijvoorbeeld wat muesli). En je hebt niet per se al deze soorten fruit nodig. Kijk maar wat je kunt vinden. Als het maar lekker rijp is.

  • Zomerfruit: een perzik, een abrikoos , een nectarine, een hand rijpe kersen, handje aardbeien en frambozen, en nog wat rode of zwarte bessen – de hoeveelheid komt niet zo nauw
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 tak verse tijm
  • 1 vanillepeul
bereiding

Alles bij elkaar in 20 à 30 minuten klaar, dan lauw opdienen:

  1. Spoel de kersen, aardbeien en nectarine en abrikoos.
  2. Ontvel de perzik en de nectarine.
  3. Verwijder de pitten van perzik, nectarine en abrikoos en snijd ze in kwarten, de aardbeien in helften.
  4. Ontpit de kersen.
  5. Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden (laat de helften aan het puntje aan elkaar zitten) en schraap het vanillemerg er met een mesje uit.
  6. Neem een ruime platte pan (als je pan te klein is gaat het fruit niet bakken maar koken – neem dus een pan met groot oppervlak) en verwarm de olijfolie met honing, tijm en vanille, merg én peul.
  7. Laat dit alles even zachtjes brubbelen en voorzichtig karameliseren.
  8. Doe er dan het fruit bij en bak dit in een minuut of 2-3 op een matig vuur, terwijl je alles steeds voorzichtig omschept. Zorg dat het wel bakt maar niet kapot gaat. Goed opletten!
  9. Als het fruit mooi gebakken is haal je de tijm en vanillepeul eruit en verdeel je alles over dessertschaaltjes.
  10. Dan doe je er nog wat vers fruit zoals de frambozen en bessen over, voor de frisse noot.

Dit is natuurlijk ook erg lekker met een bolletje ijs. Voor de Amsterdammers onder onze lezers: De IJsmakerij heeft vast iets lekkers om hierbij te serveren. De vorige keer dat wij dat aten waren we in de hemel. Ze hebben pas ook een eigen IJswinkeltje geopend op de Bellamystraat 4.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

2 reacties

  1. Wow dit ziet er echt heerlijk uit, ik ga het dit weekend meteen proberen! Heb dit kookboek al vaak bijna gekocht maar neem hem toch elke keer niet mee. Misschien nu toch maar eens kopen!

  2. Gewoon kopen, krijg je geen spijt van. Maar wel veel goede ideeën die je ook op eigen gerechten kunt toepassen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑