Koude tomatensoep met granité van basilicum

Buiten is het warm, binnen eet je deze verfrissende koude tomatensoep. Lijkt op gazpacho maar dan zonder de paprika. En vooral met veel rijpe tomaten. Maar ook met een paar druppels tabasco.

En subtiel afgemaakt met wat granité van basilicum. Wordt de soep nog frisser van.

Recept voor koude tomatensoep met granité van basilicum

Dit gerecht is geïnspireerd op een recept uit Puur Natuur op Tafel van Alain Ducasse. Hij doet er ook nog krab bij – hadden wij even niet in huis. Maar wij deden er dan weer wat komkommer bij.

men neme

Genoeg voor 4 personen als voorgerecht (je kunt het ook als kleine cocktail vooraf serveren, dan is het zeker genoeg voor 8 personen):

Voor de granité:

  • 1 bosje basilicum
  • 1 dl groente- of kippenbouillon

Voor de soep:

  • 6 grote rijpe tomaten – bijvoorbeeld van die mooie coeur de boeuf-tomaten – in grove  parten
  • 1/4 komkommer, geschild en in blokken
  • 150 gram witbrood in blokjes
  • 1/2 liter tomatensap
  • 1 eetlepel geconcentreerde tomatenpuree
  • 2 eetlepels ketchup
  • flinke snuf selderijzout
  • olijfolie
  • paar druppels tabasco, naar smaak
  • 2 rijpe tomaten in mooie vierkante blokjes voor de garnering
  • paar plakken komkommer in mooie vierkante blokjes voor de garnering
  • handje verse basilicum, in dunne reepjes gesneden (snijd pas vlak voor het opdienen), ook weer voor de garnering
bereiding

Maak alles liefst ruim van te voren (in de ochtend of dag eerder), dan hoef je alles alleen maar uit  te schenken en op te maken.

Met de granité ben je ongeveer een kwartier bezig. Met de soep een klein half uur. Houd alle ingrediënten tot het laatste moment goed koud, ook de borden of kommen waarin je de soep serveert.

Eerst de granité:

  1. gebruik de blaadjes van de bosjes basilicum en pureer deze met de bouillon (in een keukenmachine of met een staafmixer).
  2. Doe deze groene puree in een plastic bakje en zet het in de vriezer. Roer het in het begin nog een paar keer om zodat er een korrelige structuur ontstaat.

Dan de soep:

  1. Meng in een ruime kom de grote tomaten met puree, sap, ketchup, tabasco, selderijzout, olijfolie en broodblokjes. Zet het minimaal een uurtje heel koud in de koelkast.
  2. Voeg er de 1/4 komkommer aan toe en pureer dit tot een mooie homogene dikke soep – eventueel zeef je ‘m nog een in een puntzeef om ‘m nog fijner van structuur te maken.
  3. Breng verder op smaak met peper & zout. En zet ‘m weer terug in de koelkast tot je ‘m wilt opdienen.
  4. Zet ook de kommen of borden waarin je de soep opdient ook in de koelkast.
  5. Voor het opdienen snijd je de kleine tomaten en de plakken komkommer nog even in mooie gelijke blokjes. En de basilicumblaadjes in dunne reepjes.
  6. Giet de soep in kommen of borden, doe in ieder bord wat blokjes tomaat en komkommer en strooi er wat basilicumreepjes over. Sprankel er nog een lusje olijfolie over.
  7. En tenslotte schraap je per portie een eetlepel basilicum-granité uit het bakje en leg je deze op de blokjes tomaat en komkommer.

Deze koude tomatensoep kun je makkelijk een paar dagen koel bewaren. En die granité nog veel langer in de diepvries. Wat je daarvan overhoudt kan ook makkelijk in een warme minestrone, als smaakmaker.

En vind je deze soep toch echt te koud, probeer dan eens zijn tegenpool, deze pittige hete knofllooksoep met pimentón.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.