Jaren aten we geen bloemkool. We vonden het te saai, te gewoon, te suf. Zo’n dikke dampende muffe kool bij een slappe gehaktbal. Niets voor ons.
Dachten we. Want onze ogen zijn geopend door allerlei verlichte recepten. Zoals de heerlijke salade met gegrilde bloemkool van Ottolenghi/Locatelli:
Of dit gerecht uit Moro East: gefrituurde bloemkool met een mengsel van fijngewreven koriander, komijn, zwarte peper en venkelzaad. Hebben we zelf dan weer gecombineerd met kort gebakken St. Jakobsschelpen op wat bloemkoolpuree. En nog wat spinazie met amandeltjes:
Om er dag later nog een lekkere bloemkoolsoep van te maken:
Deze week maakten we dan een Pools gerecht: net gaar gekookte bloemkoolroosjes met broodkruim in bruine boter. Dat heet Butterbrösel in Duitsland: een ruime hoeveelheid boter zachtjes bruinen in een koekenpan. En daar doe je dan een paar flinke scheppen knapperig broodkruim of paneermeel in. Dat laat je kort nog even meebruinen.
De gebakken kruimels dien je op over de bloemkool. En tenslotte doe je er nog wat gehakte peterselie en gekruimeld hard gekookt ei over. En misschien nog wat kappertjes. Ouderwets lekker:
En we gaan nog veel meer bloemkool eten.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.