Bloemkool met broodkruim en bruine boter

De bloemkool is terug

Jaren aten we geen bloemkool. We vonden het te saai, te gewoon, te suf. Zo’n dikke dampende muffe kool bij een slappe gehaktbal. Niets voor ons.

Dachten we. Want onze ogen zijn geopend door allerlei verlichte recepten. Zoals de heerlijke salade met gegrilde bloemkool van Ottolenghi/Locatelli:

Of dit gerecht uit Moro East: gefrituurde bloemkool met een mengsel van fijngewreven koriander, komijn, zwarte peper en venkelzaad. Hebben we zelf dan weer gecombineerd met kort gebakken St. Jakobsschelpen op wat bloemkoolpuree. En nog wat spinazie met amandeltjes:

Gefrituurde bloemkool met gebakken St. Jakobsschelpen

Om er dag later nog een lekkere bloemkoolsoep van te maken:

Bloemkoolsoep

Deze week maakten we dan een Pools gerecht: net gaar gekookte bloemkoolroosjes met broodkruim in bruine boter. Dat heet Butterbrösel in Duitsland: een ruime hoeveelheid boter zachtjes bruinen in een koekenpan. En daar doe je dan een paar flinke scheppen knapperig broodkruim of paneermeel in. Dat laat je kort nog even meebruinen.

De gebakken kruimels dien je op over de bloemkool. En tenslotte doe je er nog wat gehakte peterselie en gekruimeld hard gekookt ei over. En misschien nog wat kappertjes. Ouderwets lekker:

Bloemkool met broodkruim en bruine boter

En we gaan nog veel meer bloemkool eten.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Ontvang 1 á 2 keer per maand een update in je mailbox:

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat nu op de lijst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.