De bloemkool is terug

Jaren aten we geen bloemkool. We vonden het te saai, te gewoon, te suf. Zo’n dikke dampende muffe kool bij een slappe gehaktbal. Niets voor ons.

Dachten we. Want onze ogen zijn geopend door allerlei verlichte recepten. Zoals de heerlijke salade met gegrilde bloemkool van Ottolenghi/Locatelli:

Salade van gegrilde bloemkool, geïnspireerd door zowel Ottolenghi als Locatelli

Of dit gerecht uit Moro East: gefrituurde bloemkool met een mengsel van fijngewreven koriander, komijn, zwarte peper en venkelzaad. Hebben we zelf dan weer gecombineerd met kort gebakken St. Jakobsschelpen op wat bloemkoolpuree. En nog wat spinazie met amandeltjes:

Gebakken bloemkool met komijn, koriander en venkelzaad (en St. Jakobsschelpen op bloemkoolpuree)

Om er dag later nog een lekkere bloemkoolsoep van te maken:

Bloemkoolsoep met spinazie

Deze week maakten we dan een Pools gerecht: net gaar gekookte bloemkoolroosjes met broodkruim in bruine boter. Dat heet Butterbrösel in Duitsland: een ruime hoeveelheid boter zachtjes bruinen in een koekenpan. En daar doe je dan een paar flinke scheppen knapperig broodkruim of paneermeel in. Dat laat je kort nog even meebruinen.

De gebakken kruimels dien je op over de bloemkool. En tenslotte doe je er nog wat gehakte peterselie en gekruimeld hard gekookt ei over. En misschien nog wat kappertjes. Ouderwets lekker:

Poolse bloemkool met gebakken broodkruim, gekookt ei en peterselie

En we gaan nog veel meer bloemkool eten.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Ontvang een paar keer per maand een lekkere update in je mailbox:

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.