Nieuwe aanwinst in Amsterdam vol 19e eeuwse allure: Café Restaurant De Plantage

Bij Café Restaurant De Plantage

19e eeuwse Parijse grandeur

Amsterdam heeft er een prachtige brasserie bij, Café Restaurant De Plantage, naast de hoofdingang van Artis. Wat een ambiance en allure, alsof je in Jardin du Luxembourg in Parijs zit. De Plantage is gevestigd in het monumentale gebouw De Ledenlokalen uit 1870 waar vroeger de leden van Artis werden ontvangen.

Het is prachtig gerestaureerd in negentiende eeuwse stijl met een grote serre die uitkijkt op het nieuwe Artisplein, dat voor iedereen vrij toegankelijk is. Ook het interieur is smaakvol gedaan met moderne design tafels, stoelen en verlichting, linnen servetten en mooie glazen.

De Plantage wordt gerund door de ondernemers van Dauphine, cafe-restaurant Amsterdam en voormalig chef van de Goudfazant, Koen van Brunsschot.

Spaans en Midden-Oosters geïnspireerd

De kaart lijkt geïnspireerd op de Spaanse en Midden-Oosterse keuken met gerechten zoals Baskische vissoep, Mojama (gedroogde tonijn), gebraden kippetje met pilav rijst en churros als dessert.

Wij begonnen met een vegetarisch plateau van mezze: babaganoush, humus, gegrilde aubergine, pittige schapenkaas-dip en caponata. Royaal en mooi opgediend op een houten plank met warm flatbread erbij. Alleen jammer dat de croquetas de cabrales vervangen waren door een te droge frittata/tortilla.

Artisjokken beignets bij Café Restaurant De Plantage

Als hoofdgerecht nam ik de gefrituurde artisjokbeignets met pistache-pilav-rijst, wilde spinazie en een pittige tomatensaus. Een lekker en origineel vegetarisch gerecht, zoals ik thuis ook zou maken. Mijn tafelgenote had scholfilet met mosselen en vongole in een langoustinebouillon.

De wijnkaart is uitgebreid met ook goede wijnen per glas of karaf. Wij dronken een simpele Rueda-Verdejo en een mooi glas Chardonnay Somontano.

Churros!

Er staan leuke desserts op de kaart, die machtig genoeg zijn als apart gerecht bij de koffie of thee, zoals churros met chocoladesaus, crema catalana en hemelse modder. De keuken is namelijk de hele dag open van 9 tot 22 uur.

Enige minpuntje is de akoestiek en het feit dat de website lastig te vinden is door de ongelukkige url “caferestaurantdeplantage”.

Maar de bediening is on-Amsterdams professioneel, snel en vriendelijk. Het eten is misschien niet indrukwekkend, maar wel degelijk en origineel. Je moet hier vooral voor de entourage komen. Alsof je in Parijs, Beirut en Valencia tegelijk bent.

Café Restaurant De Plantage

Plantage Kerklaan 36
1018 CZ Amsterdam
020 76 06 800
www.caferestaurantdeplantage.nl

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.