De trantjam van Bram

Pas heb ik meegeholpen bij het maken van een Indonesisch maal voor een groot gezelschap. Eén van de vele lekkere gerechten was de trantjam van kok Bram: een salade van geraspte kokos, kentjoer en komkommer. Fris, knapperig en zeer aromatisch. Het is daarmee een goede begeleider van knapperige tempeh en pittige smoorgerechten.

Trantjam wordt op verschillende manieren gemaakt – het varieert per regio. Wij maakten de Midden-Javaanse variant met komkommer. In Beb Vuyk’s Groot Indonesisch Kookboek staan ook varianten met bijvoorbeeld taugé of wortel. Het lijkt in deze vorm ook veel op oerapan, maar dat maak je dan weer met boontjes, groene bladgroente of spitskool.

Voor de kentjoer moet je naar een goede toko (op Tokowijzer.nl staat er vast één tussen in je buurt). Als ze geen kentjoer hebben vraag je om galanga of gember – daar lijkt het ook op, qua vorm en smaak. Ook de Indonesische of Thaise basilicum kun je bij de toko kopen. Die smaakt ook echt anders dan de Europese.

Recept voor de trantjam van Bram

Genoeg voor 4 personen als bijgerecht. Maar deze hoeveelheden zijn een indicatie. Wijk er gerust van af, naar smaak.

men neme
  • 100 gram geraspte kokos
  • 1 teen knoflook
  • ongeveer 1 centimeter van een kentjoer-wortel
  • 2 kleine rode pepers, kleingesneden, zonder de pitjes
  • theelepel suiker of kokossuiker (gula java)
  • snufje zout
  • sap van 1/2–1 sinaasappel
  • zest van 1 limoen
  • 1 komkommer
  • handje indonesische (of thaise) basilicumblaadjes
bereiding
  1. Vijzel de knoflook, de kentjoer en de pepers fijn en meng het met kokossuiker, zout, limoenzest en sinaasappelsap.
  2. Schil de komkommer, snijd hem in de lengte doormidden en dan in plakken.
  3. Meng, vlak voor je het opdient, het kokos-kentjoer-mengsel met de komkommer en de blaadjes basilicum.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.