Dit is een zeer Siciliaanse combinatie: verse garnalen met geroosterde pistachenootjes door de spaghetti.

Eerst even de pistachenootjes roosteren voor de pasta met garnalen en pistache

De lekkerste pistachenootjes komen uit Bronte op Sicilia. Daar namen we een zak van mee toen we er waren. Deze soort, de Pistacchio verde di Bron­te groeit op de hellingen van de Etna. En heeft inmiddels een eigen Denominazione di Origine Protetta, een DOP. Ze worden 1x in de 2 jaar geoogst. En de smaak is zeer uitgesproken, bijna romig.

Etna in de verte

Deze chique pistachenootjes uit Bronte zijn hier wat lastiger te krijgen – vooral in Slow Food en Italiaanse speciaalzaken. Maar bij Turkse en Midden-Oosterse winkels vind je ook prima pistachenootjes. Daar komt de soort dan ook vandaan, voordat ze op Sicilië door de Arabieren zijn binnengebracht.

Koop ze gepeld en ongezouten. En niet te veel tegelijk want als je ze langer bewaart worden ze vrij snel wat ranzig.

Recept voor pasta met garnalen en pistache

Dit recept is onze vereenvoudiging van een recept uit Made in Sicily van Giorgio Locatelli. Je bent er een uurtje mee bezig.

men neme

Voor 2 personen als hoofdgerecht:

  • 40 gram gepelde pistachenootjes, ongezouten
  • 200 gram verse garnalen in de schaal, bijvoorbeeld waddengarnalen
  • 1,5 liter groentebouillon (mag ook garnalen bouillon zijn)
  • 1 liter water
  • 400 gram spaghetti
  • zout
  • olijfolie
  • 1 teen knoflook, kleingesneden
  • 1 theelepel verse chilipeper, kleingesneden (zonder de zaadjes als je het niet pittig wilt)
  • 70 ml witte wijn
  • handje fijngesneden peterselie
bereiding
  1. Maak eerst de bouillon: pel de garnalen, houd de gepelde staartjes koel en doe de koppen en schalen in een pan met de bouillon. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer een half uur zachtjes pruttelen. Zeef de bouillon en wrijf de schalen goed fijn in de zeef om er zo veel mogelijk smaak uit te halen.
  2. Rooster de pistachenootjes in een droge pan – steeds even omschudden en  opletten dat ze niet aanbakken. Zet het vuur weer uit, hak ze klein en houd ze apart.
  3. Neem ongeveer 1,25 liter van de gezeefde bouillon en doe deze in een grote pan. Leng aan met nog eens 1 liter water en breng aan de kook. Doe er een flinke schep zout bij en kook hierin de spaghetti.
  4. Verwarm de olijfolie in een platte pan, doe er de knoflook en de chili bij en laat dit een minuutje zweten – niet bakken. Doe er dan de gepelde garnalen in en verhit deze al roerend in ongeveer een minuut. Blus met de witte wijn. En voeg, als de alcohol is verdampt, de overgebleven garnalenbouillon toe. Roer nog even goed door.
  5. Giet de pasta af en houd iets van het kookwater over. Doe de pasta bij de garnalensaus samen met een paar lepels van het kookwater om licht te binden.
  6. Haal van het vuur, doe er de peterselie doorheen en nog een beetje olijfolie erover.
  7. Serveer meteen met de geroosterde pistachenootjes erover.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

2 reacties

Op vakantie in Berlijn, heb ik vanavond op de Streetfood Markt verrukkelijk pistache ijs op
Zo vol van smaak, heb ik het nog niet eerder op in Nederland.
Die nootjes kwamen eveneens uit Sicilië.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.