De provincie Groningen associeer je misschien niet meteen met culinaire hoogstandjes, maar toch hebben we er laatst erg lekker en leuk gegeten. Daar kunnen veel restaurants in de Randstad nog wat van leren.
Garnalenkrokketten en kokkels bij ’t Ailand
Eerst hebben we geluncht bij het proeflokaal ’t Ailand van de Goede Vissers in de haven van Lauwersoog. We kennen deze Goede Vissers van de Noordermarkt in Amsterdam waar ze duurzame vis uit de Waddenzee verkopen. Ze zijn ook aangesloten bij Slow Food.

We aten er goede garnalenkroketjes, salade van haring en bietjes en een kokkelpannetje met patatten. Met een glas lekkere Duitse witte wijn erbij, uitkijkend op de haven met vissersboten. Zowel de keuken als de plek is eenvoudig en beetje ruig, maar met veel karakter.

Weldadige rust bij Rikkerda
Overnacht hebben we bij B&B Rikkerda in Lutjegast middenin het mooie Westerkwartier, geboorteplaats van Abel Tasman. De schuren zijn prachtig verbouwd tot 2 riante appartementen met uitzicht op tuin en natuurgebied. Deze zijn heel smaakvol en modern ingericht met meubels van Pilat & Pilat.

Je ontbijt er met zelfgemaakte jams. En sympathieke eigenaar Frits Schuitemaker kan je alles vertellen over cultureel erfgoed van de streek. De perfecte plek om de stad te ontvluchten.

Eindelijk bij Piloersemaborg van Dick Soek
Zondagmiddag was wel het hoogtepunt: we hebben we geluncht bij Restaurant Piloersemaborg van Dick Soek in Den Ham. Het is nog onlangs uitgeroepen tot het beste restaurant van de provincie Groningen. En terecht.

Jaren geleden hebben we bij hem al meerdere keren weldadig lekker gegeten, toen nog in het Schathoes in Leens. Daar dachten we nog vaak aan terug.
Dick Soek voert zijn restaurant nu in een prachtige oude borg met moestuin, boomgaard, kippen, ganzen en schapen. Hij kookt nog steeds zoveel mogelijk met producten uit eigen tuin, uit de buurt en in het seizoen. Dan smaakt alles het lekkerst, zo simpel is het.
Geen keuze maar smaak en perfectie
Hij voert een streng beleid, maar als je daarin schikt kan het eigenlijk niet tegenvallen. De menu’s inclusief begeleidende wijnen zijn van te voren vastgesteld, er is dus geen keuze (er is trouwens altijd wel een alternatief als je iets echt niet lekker vindt).
Zo kan de keuken zich wel concentreren op het goed klaarmaken van een paar gerechten, in plaats van zich te verliezen in een overdaad aan keuze. Voordeel is ook dat de prijzen bijzonder schappelijk zijn: € 60 voor een royaal 4 gangen-menu op sterrenniveau, inclusief uitstekende wijnen en koffie met lekkers aan het einde.
Dat wil overigens niet zeggen dat je weinig krijgt. Integendeel. Wij hadden vijf gerechten en nog verschillende kleine tussendoortjes.

Eerst een voorgerecht van gerookte rode biet met geitenwrongel, wei en vlierbes; dan een romige rösti van gebakken aardappel en eikhaas (paddenstoel); vervolgens scholfilet en papillotte; en als hoofdgerecht 17 uur op 70 graden gegaarde varkenswangetjes; Sheer porky goodness, zou Anthony Bourdain dat noemen.

We sloten af met roomijs van Oost-Indische kers (bitterzoet!) en een granité van verveine met bramensorbet en hangop. Alles perfect klaargemaakt en puur van smaak.
Kortom: je kunt ontzettend lekker eten in Groningen. En nog zeer ontspannen ook.
Overigens: Lokaal & Lekker is een leuke site met nog meer restaurants, streekproducten, markten en leveranciers in het Noorden.

Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.