Mortadella & truffelmayonaise

Bijna ieder weekend koop ik wat mortadella voor de lunch. Versgesneden van zo’n enorme worst, zoals bij Casa del Gusto. En dan royaal op wat brood. Nu bijvoorbeeld met wat truffelmayonaise en wat blaadjes rucola.

Met mirte, peper en pistache

Een goede mortadella wordt gemaakt van fijn gemalen varkensvlees, mild gekruid met specerijen (waaronder oorspronkelijk ook mirte – mortella in het Italiaans, volgens sommigen ook de naamgever).

De worst wordt gekookt en heel licht gerookt. Soms zitten er  wat peperkorrels of pistachenootjes in. Maar altijd is zij fijn en zacht van smaak én structuur. Heel geen gewone boterhamworst.

Geen onzinworst

De mortadella wordt al eeuwen gemaakt, in ieder geval al sinds de 14e eeuw in Bologna en omstreken. En van daaruit heef deze worst de wereld veroverd. Zo werd de mortadella in de 19e eeuw ook in Amerika werd gemaakt en dan Baloney of Boloney genoemd. Maar deze haalde het niet bij het origineel.  De term baloney stond dan ook al gauw synoniem voor nonsens of flauwekul: “Don’t listen to him, he’s talking baloney!”

Worstenklucht

In de film Mortadella uit 1971  probeert Maddalena Ciarrapico (gespeeld door Sophia Loren) zich ook in Amerika te vestigen. Maar dat lukt niet omdat ze douane niet doorkomt met haar huwelijkscadeau – een grote mortadella. Het begin van vele kolderieke verwikkelingen en zelfs diplomatieke toestanden. Baloney, zullen we maar zeggen.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

2 reacties

Baloney. Truffel mayonaise is pas echt baloney, nep dus. Komt geen truffel aan te pas. Dan op een blog beetje interessant lopen te doen. Foodblogggers die lullen over truffelmayo moet je niet serieus nemen als je van lekker eten houdt.

Met truffelmayo wordt zeker vaak gerommeld. Maar niet als je ‘m zelf maakt zoals wij deden. Maar ja, anonieme reaguurders die hun frustratie botvieren. Nemen we nog minder serieus dan zwammende foodbloggers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.