Ik geef het toe, ik ben een zout-junkie, met een onberispelijke bloeddruk. Het is de ultieme eetlustopwekker en smaakversterker waardoor je andere ingrediënten beter proeft.
Vooral de combinatie van zout en zoet is zo verslavend lekker. Niet alleen in snacks, maar ook in food pairings zoals gezouten karamel, chocolade met zout of bacon, vanillezout op gebakken coquilles, ham met meloen, perzik of vijgen en blauwe kaas met peer.
Zeebaars in zoutkorst
Laatst hebben we zeebaars in de zoutkorst gemaakt, super makkelijk en lekker, naar een recept komt van dè zoutspecialist van Nederland, Jeroen van Wieren.
Hij heeft een zoutwinkel in Amsterdam Salsamentum (inclusief uitgebreide webwinke) met alle mogelijke soorten zout. Maar het is vooral leuk om naar de winkel te gaan, omdat Jeroen er alles van weet en je daar ook alles kunt proeven. Op zijn website vind je nog meer eenvoudige recepten met zout: zoals citroenen ingemaakt met zout, lekker bij Marokkaanse tagines en salades. Of aardbeien gedoopt in chocolade met wat zoutvlokken.
Fleur de Sel
Salsamentum verkoopt zout uit bergen, mijnen, uit de zee en van zoutvlaktes. Fleur de sel uit Guérande (Bretagne) is het meest bekend. Tegenwoordig krijg je ook uitstekend en goedkoper fleur de sel uit Ibiza, Mallorca en Portugal. Het ontstaat door een laagje zout dat aan de oppervlakte van zeewater in de zoutpannen drijft. Dit wordt handmatig van de oppervlakte geschept en in de zon gedroogd.
Fleur de sel heeft een fijne, korrelige kristalstructuur en is enigszins vochtig. Hierdoor lost het niet direct op wanneer het over voedsel wordt gestrooid en geeft een knisperende textuur. De flakes van Maldon uit Engeland hebben een wat hardere structuur en geven een knapperige effect. Lekker om op het laatst wat over een gerecht te strooien.
Zout mét
Inmiddels hebben wij zelf een aardige zoutcollectie, zowel kant-en-klaar gekochte als zelf gearomatiseerd. Net zo makkelijk: gewoon mengen of fijnwrijven met een andere smaakmaker. Daarmee zijn simpele gerechten of ingrediënten makkelijk op te peppen.
Lekker combinaties zijn met zout bijvoorbeeld:
- rozenzout (zelf gemaakt van zeezout met rozenblaadjes), bijvoorbeeld voor deze Midden Oosterse zeeduivel
- vanillezout met knoflook (van Schuhbeck), perfect voor een snellere, simpele versie van deze gebakken st. jakobsschelpen met vanilleboter
- met citroen en lavendel uit Mallorca, gaat goed bij Mediterrane visgerechten of gebakken zeewolf
- gerookt zout voor stevige soepen, zoals deze Zwitserse gerstesoep
- met selderie en lavas (ja, de maggiplant) voor op een simpel gekookt eitje
- met pimentón, voor de geroosterde amandelen bij de tapas
Zout is in ieder geval veel meer dan alleen maar een plichtmatig mineraal dat je gedachteloos toevoegt. We gebruiken het misschien wel dagelijks, toch is het vaak onderschat. Tijd om mee te experimenteren!
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.