Zalig zout

Ik geef het toe, ik ben een zout-junkie, met een onberispelijke bloeddruk. Het is de ultieme eetlustopwekker en smaakversterker waardoor je andere ingrediënten beter proeft.

Vooral de combinatie van zout en zoet is zo verslavend lekker. Niet alleen in snacks, maar ook in food pairings zoals gezouten karamel, chocolade met zout of bacon, vanillezout op gebakken coquilles, ham met meloen, perzik of vijgen en blauwe kaas met peer.

Zalig zout: een paar korreltjes op deze chocolade karameltaartjes.

Zeebaars in zoutkorst

Laatst hebben we zeebaars in de zoutkorst gemaakt, super makkelijk en lekker, naar een  recept komt van dè zoutspecialist van Nederland, Jeroen van Wieren.

Zalig zout: zeebaars in zoutkorst

Hij heeft een zoutwinkel in Amsterdam Salsamentum (inclusief uitgebreide webwinke) met alle mogelijke soorten zout. Maar het is vooral leuk om naar de winkel te gaan, omdat Jeroen er alles van weet en je daar ook alles kunt proeven. Op zijn website vind je nog meer eenvoudige recepten met zout: zoals citroenen ingemaakt met zout, lekker bij Marokkaanse tagines en salades. Of aardbeien gedoopt in chocolade met wat zoutvlokken.

Fleur de Sel

Salsamentum verkoopt zout uit bergen, mijnen, uit de zee en van zoutvlaktes. Fleur de sel uit Guérande (Bretagne) is het meest bekend. Tegenwoordig krijg je ook uitstekend en goedkoper fleur de sel uit Ibiza, Mallorca en Portugal. Het ontstaat door een laagje zout dat aan de oppervlakte van zeewater in de zoutpannen drijft. Dit wordt handmatig van de oppervlakte geschept en in de zon gedroogd.

Fleur de sel heeft een fijne, korrelige kristalstructuur en is enigszins vochtig. Hierdoor lost het niet direct op wanneer het over voedsel wordt gestrooid en geeft een knisperende textuur. De flakes van Maldon uit Engeland hebben een wat hardere structuur en geven een knapperige effect. Lekker om op het laatst wat over een gerecht te strooien.

Zout mét

Inmiddels hebben wij zelf een aardige zoutcollectie, zowel kant-en-klaar gekochte als zelf gearomatiseerd. Net zo makkelijk: gewoon mengen of fijnwrijven met een andere smaakmaker. Daarmee zijn simpele gerechten of ingrediënten makkelijk op te peppen.

Zalig zout: met wat rozenblaadjes fijngewreven, voor op de zeeduivel

Lekker combinaties zijn met zout bijvoorbeeld:

Zalig zout: pimentón met zeezout, om geroosterde amandelen in te wentelen

Zout is in ieder geval veel meer dan alleen maar een plichtmatig mineraal dat je gedachteloos toevoegt. We gebruiken het misschien wel dagelijks, toch is het vaak onderschat. Tijd om mee te experimenteren!

Allerlei soorten zout

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.