Dit is een klassieker in huize Watatenzij: een kruidige stoof van linzen met een gegrild geitenkaasjes er bovenop. En daarnaast gepofte bietjes met aceto balsamico op wat blaadjes waterkers.
Maak eerst de gepofte bietjes:
- Kook ongeveer 2 rode bietjes per persoon kort voor, dus niet helemaal gaar, schil ze en snijd ze in vieren
- Doe ze met wat geplette knoflooktenen, olijfolie, aceto balsamico en oregano (of marjolein) in een pakketje van aluminiumfolie en zet ze dan ongeveer 45 minuten in de oven (op 180 graden). Bietjes gerookt?
Dan de linzenstoof:
- Zet een uurtje van te voren de linzen in de week. Le Puy-linzen uit de Auvergne zijn hier prima geschikt.
- Hak een ui, wortel, en een stengel bleekselderij klein en smoor deze zachtjes. Kneus een paar tenen knoflook en doe deze erbij. Kruid verder met wat laurier, tijm en een takje rozemarijn. Doe dan de uitgelekte linzen erbij, met wat groente- of kippenbouillon totdat ze onderstaan.
- Laat dit ongeveer een half uurtje zachtjes koken, tot de linzen net gaar, maar zeker niet kapot zijn.
Gril tenslotte het geitenkaasje:
- Neem wat zachte geitenkaas, een goede plak per persoon. Doe er een beetje olijfolie op en wat tijmblaadjes.
- Zet ze onder een hete grill, ongeveer 5 minuutjes tot je een mooi goudbruin korstje hebt.
En dan alles opdienen: wat blaadjes waterkers of veldsla, dan de warme linzenstoof en de bietjes er omheen. En tenslotte het warme kaasje er op. Doe er op het bord eventueel nog een lepeltje honing over als je een zoetekauw bent. Of serveer er nog wat uienmarmelade bij.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.