In Rotterdam gebeurt heel veel leuks op food-gebied de laatste tijd. De site Buik van Rotterdam geeft een goed overzicht van alle restaurants, markten, winkels, producenten en events. Het werd daarom tijd om eens een food tour door Rotjeknor te maken.
Moderne Markthal
We begonnen uiteraard bij de nieuwe Markthal, het “foodwalhalla van Nederland”, geïnspireerd op de grote overdekte markthallen in Spanje en Aziatische food courts . Er staan bijna 100 kramen (“versunits”) met daaromheen eettentjes uit alle windstreken.
Dossier Markthal van Buik van Rotterdam geeft daarvan een goed overzicht. Vergeleken met de Foodhallen in Amsterdam is het allemaal niet zo gelikt en duur, en komen er niet alleen maar hipsters.
Basq of Obba?
We hebben geluncht bij BasQ, een zaak met Spaanse en Baskische pintxos, tapas en andere lekkernijen. We aten zalige garnalen kroketten, gemaakt met zoetige gamba’s en wat knoflook. Heel anders dan de Hollandse of Vlaamse garnalenkroketten. Daarna nog een bordje gestoofde kabeljauw en gesmoorde inktvis met een glas Rueda erbij.
De volgende keer willen we zeker ook Obba proberen, met heerlijke Ottomaanse en Midden-Oosterse gerechten.
Fenix Food Factory op Katendrecht
De nieuwe culi scene speelt zich verder vooral af op Katendrecht, verbonden met de Kop van Zuid via de nieuwe “hoerenlopersbrug”. Zoals de Fenix Food Factory (FFF) die in een grote loods zit aan de kade tegenover Hotel New York: ruig, relaxed, beetje Berlijn – denk Markthalle 9.
Verschillende jonge ondernemers hebben daarbinnen hun zaak gevestigd, zoals slagerij Firma Bijten, Kaasmakerij Booij, Kaapse Brouwers, CiderCider, Jordy’s brood. Je kunt er borrelen en ontbijten met lekkers van al deze zaakjes.
Buiten op de kade was dat weekend ook Stoof Catering neergestreken. Ze maken alles klaar in gietijzeren pannen op open vuur. Het rook er heerlijk.
In de loods naast FFF zit ook dan ook nog Paul’s Posse, een hippe espressobar en fotogalerie.
Deliplein smikkelplein
Rondom het Deliplein –met gezellig circus– zitten allemaal lekkere zaakjes, zoals CEO Baas van het vlees, de ‘vleeskantine van Katendrecht met prachtige delen op de kaart. Maar ook Vislokaal Kaap en Bistro du Bac. Hier zouden we nog avonden kunnen smullen. Gaan we een volgende keer proberen.
De Matroos en het Meisje
Wij hebben deze keer gegeten bij De Matroos en het Meisje, een sfeervolle table d’hôte, oftewel eten wat de pot schaft. Je hebt de keuze uit 3-6 gangen met bijpassende wijnen. Alle gangen waren spot-on.
Zo aten we onder andere quenelles van snoekbaars met geroosterde snijbiet en saus van snijbiet; als hoofdgerecht een perfect gegaarde runderlende. En een spannend dessert met wortelcake en wortel/kardamom ijs.
Allemaal originele gerechten met prachtige sauzen. En gemaakt en geserveerd met aanstekelijk plezier. Kortom: een feest om hier te eten.
Tenslotte: überburgers bij Ter Marsch
De volgende dag hebben we een mooie wandeling gemaakt van de Veerhaven naar Delfshaven en terug via de Nieuwe Binnenweg, met een tussenstop bij Vermeyden Delicatessen.
En als beloning voor van deze tour hebben we ons getrakteerd op een stel heuse gastro-burgers bij Ter Marsch & Co in de Witte de Withstraat. Ze zijn terecht winnaar van de beste hamburger van Nederland 2015: met Scottish Angus Beef en Japans Wagyu, met lakjus van wintertruffel, jonge sla, augurk, pruimtomaat, Spaanse ui, boerenkaas en Ter Marsch saus.
Je kunt er ook dry-aged vlees uit de droogkast eten. Mag ook wel, in een voormalige vleeschhouwerij.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.