Shakshuka

Allebei heerlijk: het Marokkaanse shakshuka en het Turkse menemen. Worden allebei bereid met gestoofde rode en gele paprika’s, uien, en tomaten met daarin eieren. En riant laurier, tijm en komijn als smaakmakers.

In Turkije wordt het vooral als ontbijt gegeten, met erover nog wat yoghurt met knoflook – breakfast of champions!

Maar wij eten de shakshuka ook graag  als avondmaal. Bijvoorbeeld met wat venkel-courgette pannenkoekjes en een groene salade.

Recept voor shakshuka

Naar een recept uit Yotam Ottolenghi’s Plenty

Shakshuka in the making

men neme (voor 2 personen):
  • 1 theelepel komijnzaad
  • olijfolie
  • 1 grote ui, in ringen
  • 2 paprika’s (rode en/of gele) in grove repen
  • 1  theelepel rietsuiker
  • 1 laurierblaadje
  • 0,5 eetlepel verse tijmblaadjes
  • klein handje peterselie, fijngehakt
  • klein handje verse koriander, ook fijngehakt
  • 4 grote rijpe tomaten, in stukjes
  • plukje saffraandraadjes, zoveel je tussen 2 vingertoppen neemt
  • cayennepeper
  • water
  • 4 eieren
  • zout & verse zwarte peper
Bereiding:
  1. Rooster eerst de komijnzaadjes in een droge pan op hoog vuur, paar minuutjes. Voeg dan olijfolie toe en bak daarin de uiringen mooi goudgeel. Doe er dan ook de stukken paprika, suiker, laurier, peterselie, koriander (houd nog een beetje hiervan over voor de garnering) en tijm toe. En laat de paprika mooi kleuren in ongeveer 10 minuten.
  2. Voeg dan de tomaten met saffraan, cayennepeper, zwarte peper & zout toe. Laat dit ongeveer 15 minuten doorkoken. Voeg eventueel wat water toe om het de dikte van een stevige saus te laten. Tot hier kun je het ook van te voren maken om eventueel de volgende ochtend af te maken.
  3. Haal het laurierblad eruit. Maak kuiltjes in de dikke saus en breek de eieren daarin. Doe de deksel op de pan en laat de eieren in ongeveer 10 à 15 minuten op matig vuur net stollen.
  4. Dien op met de verse koriander en naar smaak nog wat zwart peper & zout.

Ook lekker: