Spanakopita: spinazie en geitenkaas in filodeeg
Spanakopita - spinazie en geitenkaas in filodeeg

We zijn nog nooit in Griekenland geweest, maar Spanakopita staat regelmatig bij ons op tafel. We maken het meestal met spinazie, maar je kunt ook snijbiet gebruiken.

En ook met de geitenkaas kun je variëren: feta, zachtere verse geitenkaas of, zoals wij deze keer deden, met een deel ricotta. Maakt het lekker zacht van smaak.

Je kunt er ook nog wat fijngesneden lenteuitjes of bijvoorbeeld dille door doen. Maar wij hielden het deze keer heel simpel. En voegden er alleen op het laatst van die zwarte nigella sativa zaadjes aan toe. Oogt gewoon leuk.

We aten het met een frisse tomatensalade. Maar gaat vast ook heel lekker bij met lamsvlees gevulde paprika’s.

Recept voor spanakopita

Men neme, voor 4 personen als bijgerecht
 • zo’n 500 gram spinazie, gewassen
 • olijfolie
 • 2 tenen knoflook, kleingesneden
 • handje rozijnen
 • eventueel een handje pijnboompitten
 • 1 pak filodeeg met ongeveer 8 vellen
 • 100 gram feta
 • 100 gram ricotta
 • peper & zout
 • eventueel wat nigella sativa – van die zwarte zaadjes voor de garnering
Bereiding, ongeveer 45 minuten , inclusief baktijd
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en als je filodeeg uit de diepvries hebt: laat deze ontdooien.
 2. Verhit wat olijfolie en smoor de knoflook zachtjes – niet bruin laten worden; voeg dan de spinazie toe en bak deze op matig vuur snel gaar, terwijl je deze steeds omschept. Het slinkt behoorlijk. Wanneer de spinazie net beetgaar is zet je vuur uit en laat je de spinazie in een zeef uitlekken.
 3. Als je pijnboompitten wil toevoegen: rooster deze even kort in een droge koekenpan tot goudgeel.
 4. Meng (geiten)kaas met de uitgelekte spinazie en eventueel de rozijnen. Breng ook op smaak met peper & zout.
 5. Vet een bakvorm met hoge rand in met olijfolie en zet de spanakopita in elkaar: leg 2 velletjes filodeeg op de bodem, met een paar druppels olijfolie ertussen. Verspreid hierop een derde van het kaas-spinaziemengels en eventueel een derde van de knapperige pijnboompitten. Herhaal dit nog 2 keer zodat je 3 lagen krijgt met steeds een velletje filodeeg ertussen. Dek alles af met de laatste velletjes. Niet te strak, een beetje gerimpeld levert de meest krokante bovenkant op. Tot slot nog wat druppels olijfolie erover, een paar korreltjes zout en eventueel van die zwarte nigella sativa zaadjes. Bak dit zo’n 15 à 20 minuten in de hete oven tot het filodeeg mooi goudbruin is.

En als je een beetje oefent maak je spanakopita uiteindelijk in 26 seconden:

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.