Met al het zomerfruit in overvloed is het weer tijd voor Rote Grütze, een dessert uit het noorden van Duitsland en Scandinavie, waar het rødgrød heet. Het is een soort pudding van gemengde rode vruchten die geserveerd wordt met vanillesaus of slagroom.

De vruchten worden kort opgekookt met suiker en soms gebonden met een bindmiddel, zoals griesmeel, maizena of sago. Rote Grütze kan zowel warm als koud gegeten worden. Als dessert of als tussendoortje op een warme zomerdag.

Duitse chef Tim Mälzer heeft een lekker recept in zijn kookboek Heimat, zónder bindmiddel. In plaats daarvan kookt hij diepgevroren vruchten in met suiker als basis voor de verse vruchten.

Recept voor Rote Grütze

Men neme voor 4-6 personen

Rood zomerfruit:

 • 4 EL suiker
 • 500 g diepgevroren gemengde bessen
 • 500 g verse vruchten (bijvoorbeeld aardbeien, kersen, frambozen, rode bessen)

Voor de vanillesaus:

 • 100 g slagroom
 • 1 vanillepeul
 • 250 ml melk
 • 50 g suiker
 • 2 eidooiers
 • 10 g maizena
Bereiding (alles bij elkaar ongeveer 1,5 uur, incl. afkoelen):
 1. Laat de 4 eetlepels suiker in een pan smelten en karamelliseren. Voeg de diepgevroren bessen toe met een scheutje water.  Laat dit opkoken en gedurende ongeveer 10 minuten inkoken.
 2. Maak de verse vruchten schoon en snijd een deel naar believen in stukjes – wij houden een ander deel ervan heel, ziet er leuker uit. Kook het verse fruit kort bij de andere ingekookte bessen mee.
 3. Klop dan de slagroom stijf.
 4. Halveer de vanillepeul in de lengte, schraap het merg eruit. Voeg merg en peul toe aan de melk, de overgebleven suiker, het eigeel en de maizena. Kook dit op matig vuur onder voortdurend roeren, tot het bindt tot een lobbige saus, binnen een paar minuten.
 5. Giet de saus in een schaal tot deze lauw is en schep er dan de geklopte slagroom door.
 6. De Rote Grütze met de vanillesaus kunnen zowel warm als koud geserveerd worden. Eventueel koelen neemt nog een uurtje in beslag.
Rote Grütze met zomerfruit

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.