Gefrituurde courgettebloemen, gevuld met mozzarella, ansjovis en basilicum

Gefrituurde courgettebloemen, gevuld met mozzarella, ansjovis en basilicum

Bloemen in de frituur? Zeker wel! Maar alleen courgettebloemen, fiori di zucca. Van zich zelf hebben ze misschien geen sterke smaak. Maar met een vulling van  mozzarella, ansjovis en basilicum des te meer.

Fiori di zucca - Courgettebloemen

Het is heerlijk om zo’n goudgeel knapperig bloempje open te bijten. De mozzarella is dan gesmolten, de ansjovis geeft een aangename zilte kick. En de geur van basilicum lift mee op de stoom naar buiten.

Gefrituurde courgettebloemen, gevuld met mozzarella, ansjovis en basilicum

Ze zijn niet moeilijk te maken, je moet alleen voorzichtig zijn: eenmaal gevuld en dichtgedraaid moet je zorgen dat de courgettebloemen niet open gaan in de olie. Dan worden het zakjes hete olie, niet lekker.

We keken het recept een beetje af van een filmpje van Valentine Warner op Youtube.

Recept voor gefrituurde courgettebloemen, gevuld met mozzarella, ansjovis en basilicum

Men neme

Als antipasti zijn 2 bloempjes per persoon prima, wij maakten er 4 en hadden nog voldoende beslag over voor andere groenten om te frituren.

 • 4 verse courgettebloemen; maak ze nog diezelfde dag klaar; houd ze goed in een glas water
 • 1 bol mozzarella
 • 4 ansjovisjes op olie
 • rasp van 1/2 citroen
 • verse zwarte peper
 • 1 flesje bier
 • 100 gram bloem + nog wat in een kommetje om de courgettebloemen door te halen
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1 ei
 • zout
 • genoeg zonnebloemolie om in te frituren
 • wat keukenpapier
Bereiding

Voorbereiding kost ongeveer 45 minuten, inclusief het rusten van het beslag.

 • Eerst het beslag: meng de bloem, bakpoeder, ei met wat bier (niet per se alles gebruiken – neem gerust ook zelf een slok) en snufje zout tot een vloeibaar maar niet waterig beslag. Geef het de dikte van een goede saus: het bedekt de bolle kant van een lepel zonder er af te lopen. Laat het een half uurtje rusten.
 • Prepareer de vulling: snijd de mozzarella plakjes van ongeveer 1 centimeter dik. Leg op ieder plakje een ansjovisje en een blad basilicum. Dan nog een goede draai met de pepermolen. En wat versgeraspte citroenzest erover.
Vulling voor gefrituurde courgettebloemen: mozzarella, ansjovis, basilicum en citroenzest
 • Verwarm de olie tot ongeveer 175 graden. Wij gebruiken hiervoor een heuse friteuse maar het kan ook net zo goed in een diepe pan met voldoende olie – moet je wel goed uitkijken voor spetters.
 • Maak de courgettebloemen voorzichtig open en vul ze. Bekijk per bloem hoeveel je er in krijg. Zolang je de uiteinden weer goed dicht kunt draaien,  zodanig dat er geen opening meer is. Eventueel doe je er wat minder in. Want als ze opengaan mislukt het frituren: dan loopt de olie erin en kun je ze wegdoen. Zou zonde zijn!
 • Wentel de nu gevulde bloemen door de bloem, dan door beslag. En hop, de hete olie in. Na een paar minuutjes zijn ze goudbruin. Laat ze dan nog even uitlekken op wat keukenpapier. Dan meteen opdienen!
Gefrituurde courgettebloemen, gevuld met mozzarella, ansjovis en basilicum

We aten de gefrituurde courgettebloemen als onderdeel van een Grande Friture: met nog wat courgettefrietjes en venkelschijfjes in hetzelfde beslag en garnalenkroketjes van Holtkamp.

We maakten ook olive all’Ascolana: grote groene olijven, gevuld met een kruidige farce van gehakt. In een knapperig jasje. Ze lijken op de olijven die we ooit met ansjovis vulden en frituurden. Maar zeg dat niet tegen de mensen uit Ascoli Piceno in Le Marche. Die vinden dat het met gehakt moet. Daarover een volgende keer.

Gefrituurde courgettebloemen, gevuld met mozzarella, ansjovis en basilicum

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.