Verse rode mul (rouget) doet je meteen verlangen naar een Zuid-Franse vakantie. Sinds een paar weken liggen ze bij de kraam van de Goede Vissers; zo vers vind je ze maar zelden in Nederland.

Gefileerde rode mul, als vlinders

We vonden een leuk en makkelijk recept van Alain Ducasse in zijn kookboek Puur Natuur op Tafel: gegrilde mulletjes en courgette-linten met een tapenade van zwarte olijven.

We maakten er deze keer nog een simpele salade bij van sperziebonen, aardappeltjes en tomaatjes en basilicum. Maar we hebben die rode mul ook wel eens gegrild met ras al hanout en er dan een tabbouleh bij gemaakt. Niet Frans, wel heel lekker.

Recept voor gegrilde rode mul met courgette en tapenade

Voor 4 personen
  • 4 mullen van 200-250 g elk (of 2 kleintjes per persoon)
  • 4 à 6 middelgrote courgettes
  • 3 takjes verse basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 1 takje verse tijm
  • olijfolie
  • 2 EL tapenade
Voor de tapenade (ca 200 g)
  • 150 g zwarte olijven
  • 1/2 teen knoflook
  • 1 ansjovisfilet
  • 1 EL kappertjes
  • 5 basilicumblaadjes
  • 1 dl olijfolie
  1. Maak eerst de tapenade (eventueel al dag van te voren) door alle ingrediënten hiervoor in een foodprocessor tot een dikke, beetje grove pasta te malen. Je bewaart het onder een laagje olijfolie – tot ongeveer een week.
  2. Vraag de visboer om de rode mul zo te fileren dat er telkens 2 (dubbele) filets bij de staart aan elkaar blijven zitten. Je kunt dit ook zelf doen. Haal in ieder geval zoveel mogelijk graten eruit met een pincet.
  3. Snijd de courgettes over de lengte doormidden en schaaf elke helft op een mandoline in dunne linten.
  4. Pluk de basilicumblaadjes en hak ze fijn.
  5. Verhit een koekenpan met een drup olijfolie (niet teveel) en schep de courgettelinten hierin snel om , ongeveer 1 minuut. Bestrooi ze met zout & peper en voeg de basilicumblaadjes en 2 eetlepels tapenade toe. Schep alles voorzichtig door elkaar.
  6. Verhit de grill.
  7. Wrijf de binnenkant van de mulfilets in met zout & peper en leg ze met de huid naar boven op een bakplaat. Strooi de blaadjes van 1 takje tijm over de vis.
  8. Zet de bakplaat 1-2 minuten onder de grill.
  9. Pel 1 teen knoflook en wrijf 4 borden hiermee in, dit geeft een subtiel knoflookaroma aan het gerecht, zonder de kegel achteraf.
  10. Schep op elk bord een portie courgettelinten en leg er een dubbele mulfilet op. Maal er wat peper over en dien meteen op.
Rode mul & courgette met tapenade

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.