Risotto van verse rivierkreeftjes: heerlijke ongediertebestrijdingLevende rivierkreeftjes

De Goede Vissers hadden laatst een hele bak met springlevende rivierkreeftjes uit een natuurgebied bij Utrecht. Voor maar 10 euro per kilo. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf gaan vangen in de gracht, daar komen ze inmiddels ook veel voor. Reigers weten er ook wel raad mee.

Deze Amerikaanse exoten vormen volgens sommigen een heuse plaag en bedreiging voor inheemse rivierkreeftjes en het ecosysteem. Daarom kun je ze net zo goed lekker opeten: de beste manier van ongediertebestrijding.

Zoals de Keuken van het Ongewenste Dier ook andere plaagdieren als ganzen, duiven, muskusratten en wolhandkrab verwerkt tot lekkere producten.

Yvette van Boven maakt de rivierkreeftjes klaar als bisque, een dikke gevulde soep van schaal- en schelpdieren en vis (bekijk de video van Koken met Van Boven of  download haar recept als pdf ).

levende rivierkreeftjes

Je kookt eerst de beestjes in hun geheel een paar minuutjes. Dan veranderen ze van diep naar fel rood. Hoe doder, hoe roder.

Je pelt de staartjes, en gebruikt de fijngestampte koppen, poten en schalen voor een heerlijke, krachtige bouillon.

gekookte rivierkreeftjesgekookte rivierkreeftjesBouillon van de koppen, poten en schalen van de gekookte rivierkreeftjes

En van die bouillon maakten wij dan weer een risotto, in plaats van een bisque.  Volgens onze beproefde methode. De kreeftenstaartjes gingen er dan op het laatst nog doorheen. Verschrikkelijk lekker.

We hebben ook nog zo’n 1,5 liter van deze bouillon over, die hebben we ingevroren voor een volgende keer. Misschien maken we er dan alsnog die bisque van. Of een saus bij pasta met bijvoorbeeld garnalen.

Update:

We hebben de rivierkreeftjesbouillon intussen gebruikt voor een snelle bouillabaisse met rode mul, kokkels, mosselen en gamba’s. Was heerlijk!

Ook lekker: