Risotto met rivierkreeftjes

Risotto van verse rivierkreeftjes: heerlijke ongediertebestrijding

De Goede Vissers hadden laatst een hele bak met springlevende rivierkreeftjes uit een natuurgebied bij Utrecht. Voor maar 10 euro per kilo. Maar je kunt ze natuurlijk ook zelf gaan vangen in de gracht, daar komen ze inmiddels ook veel voor. Reigers weten er ook wel raad mee.

levende rivierkreeftjes

Deze Amerikaanse exoten vormen volgens sommigen een heuse plaag en bedreiging voor inheemse rivierkreeftjes en het ecosysteem. Daarom kun je ze net zo goed lekker opeten: de beste manier van ongediertebestrijding.

Zoals de Keuken van het Ongewenste Dier ook andere plaagdieren als ganzen, duiven, muskusratten en wolhandkrab verwerkt tot lekkere producten.

Yvette van Boven maakt de rivierkreeftjes klaar als bisque, een dikke gevulde soep van schaal- en schelpdieren en vis (bekijk de video van Koken met Van Boven).

levende rivierkreeftjes

Zet ze eerst een paar uur apart in emmer met schoon kraanwater – die je om de zoveel tijd even ververst. Zo spoelen ze even goed door.

Je kookt de beestjes in hun geheel in water, een paar minuutjes. Dan veranderen ze van diep naar fel rood. Hoe doder, hoe roder.

Je pelt de staartjes, en gebruikt de fijngestampte koppen, poten en schalen voor een heerlijke, krachtige bouillon.

Gekookte rivierkreeftjes
Gekookte rivierkreeftjes
Bisque van rivierkreeftjes

En van die bouillon maakten wij dan weer een risotto, in plaats van een bisque.  Volgens onze beproefde methode. De kreeftenstaartjes gingen er dan op het laatst nog doorheen. Verschrikkelijk lekker.

We hebben ook nog zo’n 1,5 liter van deze bouillon over, die hebben we ingevroren voor een volgende keer. Misschien maken we er dan alsnog die bisque van. Of een saus bij pasta met bijvoorbeeld garnalen.

Update: we hebben de rivierkreeftjesbouillon intussen gebruikt voor een snelle bouillabaisse met rode mul, kokkels, mosselen en gamba’s. Was heerlijk!

Ook lekker:

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

2 reacties

Ik heb diverse keren rivierkreeftjes bij ons uit de sloot in de Amstelveense polder gevangen en gegeten maar ben allesbehalve gecharmeerd van de smaak. Nu vertelde iemand mij dat je ze eigenlijk enkele dagen moet spoelen in schoon water, dat zou de smaak verbeteren?

Aha – lijkt me inderdaad een goed aandachtspunt. Wij hadden zelf geen probleem met de smaak maar we kregen ze uit een grote bak water dus heb daar verder niet aan gedacht. Maar heb ook hier en daar gelezen dat wanneer je ze zelf vangt je ze eerst een paar uur in een emmer kraanwater moet zetten en een paar keer om moet spoelen. Heb het er in de tekst nu bijgezet. Dank voor de aanvulling!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.