De Bistrot de Pays in de Provence: aangenaam en lokaal

Toen we vorige maand in de Provence waren, ontdekten we een sympathiek initiatief: le Bistrot de Pays. Dit is een label voor bistro’s, restaurants en café’s met het doel om sociale en economische banden in dorpen op het leeglopende platteland te versterken.

Bistrot de Pays: Café Restaurant de Niozelles

Convivialité, authenticité et solidarité

Opgericht in 1993 vanuit Forcalquier in de Haute Provence en inmiddels uitgegroeid tot een netwerk van zo’n 240 bistrot’s in heel Frankrijk. Enigszins  vergelijkbaar met de trattorie met een  Slow Food keurmerk in Italië.

Het slow food esprit van Bistrot de Pays: “Gemeenschapszin, authenticiteit en solidariteit” en dit wordt dan ook mooi samengevat in hun slogan “la convivialité retrouvée”.

Menu du jour met postzegels

De Bistrot de Pays is een ontmoetingsplek in gemeentes van minder dan 2000 bewoners. Ze zijn dan ook meestal de hele dag geopend voor ontbijt, lunch en diner. En daarnaast fungeren ze vaak ook als bakker, krantenkiosk, kruidenierszaak en postkantoor.

Eén van de doelstellingen is dat ze streekproducten en -gerechten promoten en zo lokale producenten steunen. Je krijgt er dus eenvoudige streekgerechten en een voordelig menu du jour. Het zou mooi zijn als zoiets ook in Nederland zou bestaan.

Aangenaam maar echt lokaal?

Wij hebben bij een paar bistro’s in de Provence gegeten:

  • Le Café de Niozelles: dit vonden we de leukste en lekkerste van de bistro’s die wij probeerden. Met een fijn terras onder de bomen middenin een verder stil dorp. Goed bezocht en gezellige waard. Prima authentieke gerechten zoals pied paquets (pootjes en gevulde pens van lam of schaap). Stevige en kruidige kost.
  • Le Bistrot de Pierrerue: Deze bistro wordt verrassend genoeg gerund door een Amerikaanse. Het eten was OK maar niet heel bijzonder. Vooral wonderlijke keuze van gerechten en ingrediënten, die leken ons nou niet typisch van de streek: lamscurry met kokos? Crumble?
  •  Café des Poulivets: je zit er leuk in een volle serre, onder een grote plataan. Het wordt goed bezocht en is erg gemoedelijk. Het eten was er opnieuw niet heel authentiek of van de streek (zoals eend met five spices saus). Maar verder redelijk.
Bistrot de Pays: Bistro les Poulivets in Oppede

Dus het logo Bistrot de Pays is geen garantie voor memorabel lokaal eten, zoals we dat wel kennen van Italiaanse Slow Food trattoria’s. Maar het zijn meestal wel leuke zaakjes met aangenaam prijsniveau. We gaan het de volgende keer dat we in de buurt zijn weer proberen. Want het idee staat ons aan. En er zijn er nog 237 die we niet nog niet geproefd hebben.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

5 reacties

Hello
Your blog was sent to me by The Bistrot de Pays and I felt that I must respond. Sorry that I do not speak Norwegian!
I was wondering what you did eat in my restaurant because it could not have been the “lamb with coconut” a curry like dish (made with fennel and coconut milk) which is well appreciated by anyone who eats it … usually the French … or the “lime crumble” which does not exsist in my restaurant or anywhere for that matter.
I believe that maybe you were not able to translate the menu well.
We do however have a lime tarte.
We have had this restaurant for 10 years always as a bistrot de pays. The Bistrot de Niozelles has changed hands at least five times since we have been here. Roger (who is a friend) has been there for about 4 or 5 years.
I would like to know what you ate that was just “ok” because we love what we do and try very hard to please, using the best ingredients we can find and offerinfg the best price we can.
We have many Norwegians in this area who come very often to eat when they are here.
This made me sad.

Thank you for your comments. Actually we are Dutch, but we understand and speak French. We made some corrections in the text about bistrot Niozelles and the dishes. Sorry, that was a bit sloppy. We do remember that it was a lamb curry and two different desserts: crumble and lime tart. We had no trouble understanding the menu, as you translated it also in English. We had entrecote, which was fine. We only expected more traditional local dishes (cuisine du terroir) from the bistrot’s, which the label Bistrot de Pays literally promotes and promises in its leaflet. But overall, we really appreciate the concept of Bistrot de Pays.

Ik lees jullie blog meestal via mijn rss-reader en dat zorgt er – wat onvriendelijk – ook voor dat ik niet vaak reageer onder de berichten. Maar na het lezen van dit artikel over de “Bistrot de Pays” wilde ik toch even “extra moeite” doen om te laten weten dat ik jullie (inhoudelijke) artikelen altijd met heel veel plezier lees. Recepten stuur ik eigenlijk altijd 1 op 1 door naar mijn Evernote-kookschrift. En info zoals de Bistrot de Pays gaan op mijn adressen- en infolijstje voor toekomstige vakanties :) En de bovenste foto: ik krijg meteen echt driedubbel zin om ook weer naar Zuid-Frankrijk te gaan. (Wij twijfelden tussen de Provence en de Camargue) Het werd toch (de zoutvlaktes van) Aigues-Mortes, Arles, Saintes-Maries-de-la-Mer. Volgend jaar de Provence dan maar :)

Getting things cooked is een goed idee! Ik gebruik Feedly als rss-reader en heb via IFTTT een recept (!!) gemaakt dat alles wat ik like in Feedly in mijn Pocket (getpocket.com) terchtkomt. Daar lees ik alle geselecteerde berichten echt en wat ik wil bewaren (al jullie recepten bijvoorbeeld, echt) stuur ik dan uit Pocket naar Evernote. Evernote is wat dat betreft echt mijn persoonlijke kookboek :)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.