Hertenstoof met veel wijn en een beetje geduld

Hertenstoof met veel wijn en een beetje geduld

Een hertenstoof uit de losse pols. Preciese hoeveelheden en tijden heb je niet nodig. Wel wat geduld en improvisatievermogen.

Neem dit recept dan ook vooral als richtlijn en pas het aan naar eigen smaak en inzicht. Trouwens: laat het ons weten als je nog geniale invallen hebt, leren wij ook nog wat.

Recept voor eenvoudige hertenstoof

Eerst minstens een nacht marineren

Zet de stukken hertenvlees (wij gebruikten 1 kilo voor 4 personen) minstens een nacht te marineren met wat smaakmakers in grove stukken, zoals 2 stevige wortelen, 2 stengels bleekselderij, 2 uien, en 4 gekneusde tenen knoflook.

Wees ook royaal met kruiden: 2 takjes verse tijm, 2 takjes verse rozemarijn, 2 laurierbladen en een paar jeneverbessen. En gebruik genoeg rode wijn om alles onder te zetten. Wij gebruikten 1 hele fles. Door de wijn wordt het vlees mooi mals.

Dan een paar uur stoven

Haal de stukken vlees tussen de groenten uit, dep ze droog en en wentel ze even door wat bloem. Bak ze kort rondom aan in een beetje boter en olijfolie. Niet alles tegelijk, want dan gaat het sudderen. Dus in twee of drie rondes. Haal de gebruinde stukken hert er weer uit en houd ze apart.

In dezelfde pan zet je nu de uien, wortelen, knoflook en selderij aan. Voeg eventueel vast een beetje van het “marinade-sap” toe om aanzetsels los te roeren. Als alle groenten mooi gaar zijn gaat de rest van de marinade er weer bij. Samen met wat wildbouillon of wildfond (ongeveer 300 ml).

Laat alles nu minimaal 2 à 3 uur op laag vuur of in de oven rustig stoven, op ongeveer 150 graden. Tot het stoofvocht tot ongeveer tweederde is ingekookt. En het vlees mooi gaar is. Voor ons hoeft dat niet helemaal in draadjes uit elkaar te zijn gevallen. Maar wel heel zacht. Kijk vooral hoe zacht je het zelf wilt.

… en tenslotte afmaken

Haal het vlees uit de pan en houd het apart. Doe de rest van de stoof door een passeerzeef om de takjes en schilletjes er uit te halen en zo een mooie gladde saus te krijgen. Door de bloem in het begin bindt alles een beetje tot egale saus.

Doe alles weer terug in de pan met het hertenvlees. Eventueel laat je het weer een nacht staan – wordt het alleen maar lekkerder van.

Voor het opdienen laat je alles nog even zachtjes doorstoven. Breng ten slotte op smaak met versgemalen peper & zout.

Lekker met polenta en cavolo nero

hertenstoof met polenta en cavolo nero

Wij aten deze hertenstoof deze keer met wat gebakken polenta en kort gebakken cavolo nero. Maar wat gebakken paddestoelen of spruitjes met walnoot zouden er ook heel goed bij gaan. Of een paarse aardappelpuree met knoflookchips. Enfin, zo kunnen we nog wel even door gaan…

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

7 reacties

 1. Hebben jullie al een slowcooker? Ik nam die van mij mee uit Australië. Daar heeft iedereen zo’n ding en zijn ze een stuk betaalbaarheid dan hier. Ik vind de slowcooker ideaal voor stoofgerechten of pulled pork.

 2. Ha Pauline,
  Bedoel je dit soort slowcookers? Wat is het grootste voordeel voor jou t.o.v. pan op fornuis of in oven? We slibben een beetje dicht met al die keukenapparaten hier ;-)

 3. Vandaag wildzwijn goulash in de stoomoven gemaakt. Stiekem al even geproefd ( een dag later is zoiets veel lekkerder) maar het vlees is geweldig mals geworden. Best spannend, want het was de eerste keer dat ik de oven gebruikte. Aanrader!

 4. Prima recept, maar 2 uur stoven is echt te kort. Minimaal 3 tot 4 uur zou ik rekenen.

 5. Beste Maarten, met 2 uur lukt het prima, al meerdere keren zo gemaakt.Door het lange marineren in de wijn wordt het vlees al malser. Langer kan zeker, moet je alleen uitkijken dat het vlees niet helemaal uit elkaar valt. Persoonlijk vind ik enige structuur nog wel lekker. Anders wordt het meen een soort “pulled deer” ;-)

 6. Ik heb het ongeveer 22 uur gemarineerd. Maar na 2 uur stoven, was het vlees nog te ‘springerig’ in de mond Maar goed, ieder zijn smaak. Daging smoor laat ik ook altijd een uur of 4 stoven. Wel héél zachtjes uiteraard.
  Ik heb je recept de afgelopen dagen 3x gedeeld, want het is en blijft één van onze favoriete (kerst)recepten.

 7. Je maakt me nieuwsgierig – volgende keer plakken we er een uurtje achteraan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑