Een hertenstoof uit de losse pols. Preciese hoeveelheden en tijden heb je niet nodig. Wel wat goede planning en geduld.

Neem dit recept vooral als richtlijn en pas het aan naar eigen smaak en inzicht. Trouwens: laat het ons weten als je nog geniale invallen hebt, leren wij ook nog wat.

Toch liever een sneller hert? Probeer dan eens de gebraden hertenfilet in pancetta met wildsaus van chocolade.

Recept voor eenvoudige hertenstoof

Eerst een nacht marineren, twee nog beter

Zet de stukken hertenvlees (wij gebruikten 1 kilo voor 4 personen) minstens een nacht te marineren met wat smaakmakers in grove stukken, zoals 2 stevige wortelen, 2 stengels bleekselderij, 2 uien, en 4 gekneusde tenen knoflook.

Wees ook royaal met kruiden: 2 takjes verse tijm, 2 takjes verse rozemarijn, 2 laurierbladen en een paar jeneverbessen. En gebruik genoeg rode wijn om alles onder te zetten. Wij gebruikten 1 hele fles. Door de wijn wordt het vlees mooi mals.

Hertenstoof met veel wijn en een beetje geduld

Dan uren stoven

Haal de stukken vlees en de groenten uit de marinade en laat alles even uitlekken boven de marinade. Houd de groenten apart. Dep het vlees droog en en wentel de stukken even door wat bloem en schud ze ook weer goed af. Een lichte coating is genoeg.

Bak het vlees kort rondom aan in een boter en olijfolie tot mooi bruin – belangrijk voor de smaak! Dus niet alles tegelijk, want dan wordt het te vochtig en gaat het hertenvlees alleen maar sudderen. Dus in twee of drie rondes. Haal de gebruinde stukken hert er weer uit en houd ze apart.

In dezelfde pan zet je nu de uitgelekte uien, wortelen, knoflook en selderij uit de marinade aan. Voeg eventueel vast een beetje van het “marinade-sap” toe om aanzetsels los te roeren. Daar zit een belangrijk deel van de smaak in.

Als alle groenten mooi beginnen te kleuren doe je de rest van marinade er weer bij. Samen met wat wildbouillon of wildfond (ongeveer 300 ml) – tot alles mooi onder staat.

Laat alles nu minimaal 3 à 4 uur op laag vuur of in de oven rustig stoven, op ongeveer 150 graden. Langer kan ook. Maar in ieder geval tot het stoofvocht tot ongeveer tweederde is ingekookt. En het vlees helemaal zacht is. Voor ons hoeft dat niet helemaal in draadjes uit elkaar te zijn gevallen. Kijk vooral hoe zacht je het zelf wilt.

… en tenslotte afmaken

Haal het vlees weer uit de pan en houd het apart. Doe de rest van de stoof door een passeerzeef om de takjes en schilletjes er uit te halen en zo een mooie gladde saus te krijgen. Door de bloem in het begin bindt alles een beetje. Doe de saus weer terug in de pan bij het hertenvlees.

In dit stadium doen we er ook nog wel eens wat paddenstoelen bij: sauteer deze eerst even in boter en bijvoorbeeld een beetje port. Als ze goed doorstoofd zijn doe je ze bij de rest.

Breng ten slotte alles op smaak met versgemalen peper & zout. Eventueel laat je het afkoelen en wéér een nacht staan – wordt het alleen maar lekkerder van.

Voor het opdienen laat je de hertenstoof nog even zachtjes doorstoven.

Lekker met polenta, gnocchi of knödel

hertenstoof met polenta en cavolo nero

Wij aten deze hertenstoof deze keer met wat gebakken polenta en kort gebakken cavolo nero. Maar Serviettenknödel of gnocchi passen er ook goed bij. En dan bijvoorbeeld wat gebakken paddestoelen of spruitjes met walnoot.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

9 reacties

Hebben jullie al een slowcooker? Ik nam die van mij mee uit Australië. Daar heeft iedereen zo’n ding en zijn ze een stuk betaalbaarheid dan hier. Ik vind de slowcooker ideaal voor stoofgerechten of pulled pork.

Vandaag wildzwijn goulash in de stoomoven gemaakt. Stiekem al even geproefd ( een dag later is zoiets veel lekkerder) maar het vlees is geweldig mals geworden. Best spannend, want het was de eerste keer dat ik de oven gebruikte. Aanrader!

Beste Maarten, met 2 uur lukt het prima, al meerdere keren zo gemaakt.Door het lange marineren in de wijn wordt het vlees al malser. Langer kan zeker, moet je alleen uitkijken dat het vlees niet helemaal uit elkaar valt. Persoonlijk vind ik enige structuur nog wel lekker. Anders wordt het meen een soort “pulled deer” ;-)

Ik heb het ongeveer 22 uur gemarineerd. Maar na 2 uur stoven, was het vlees nog te ‘springerig’ in de mond Maar goed, ieder zijn smaak. Daging smoor laat ik ook altijd een uur of 4 stoven. Wel héél zachtjes uiteraard.
Ik heb je recept de afgelopen dagen 3x gedeeld, want het is en blijft één van onze favoriete (kerst)recepten.

Ook dit jaar weer een groot succes. Ditmaal nog langer laten marineren (zo’n 40 uur) en 4 uur laten stoven op een laag vuurtje. Daarna een nacht de koelkast in en 2e kerstdag voor het serveren nog een half uur goed opgewarmd.
Derde kerstdag het restant opgewarmd en wat kookwhiskey toegevoegd. Het is dat mijn dochter daar niet van houdt (ze was 3e kerstdag bij haar moeder), maar anders zou ik het bij het begin hebben toegevoegd.
Volgend jaar weer!

Kijk, zo ontstaat er zomaar een echte traditie. Die worden per jaar beter! Dank voor de tips – wij gaan het de volgende keer ook zo lang proberen. Is pas bij de stof van wild zwijn ook goed gelukt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.