Naar de markt in de Luberon: charcuterie op de markt van Forcalquier

Op zaterdag gaan we graag naar de markt hier in Amsterdam. Naar de Albert Cuyp of de Boerenmarkt op de Noordermarkt. Maar in september waren we nog in Zuid-Frankrijk. In het markten-Walhalla.

Want als je écht van lekkers houdt ga je naar de markt in de Luberon, een lieflijke streek in Zuid Frankrijk, grofweg 60 km ten noord-westen van Aix-en-Provence.

Iedere dag markt in andere plaats

Iedere dag is er wel een markt in één of meerdere van de dorpjes. Soms heel groot, verspreid over meerdere straten en pleinen. Of juist heel kleinschalig, met amper een paar stalletjes. En de één is heel rustig, anderen worden bijna overlopen door toeristen. Dat merk je dan ook wel in de koopwaar. Maar zelfs tussen alle toeristische prullen vind je dan toch weer een goede kaasboer of groentenman.

Naar de markt in de Luberon: markt van Banon, beneden in het dorp

Direct van boer of producent

Zeker op de leukste markten (volgens ons die van Forcalquier, Banon, Le Coustellet en Lourmarin) vind je een overvloed aan verse lokale producten van het seizoen. Vaak aangeboden door de boer of teler zelf. Of zijn achterneef.

En zeer gespecialiseerd: bijvoorbeeld een stalletje met alleen maar 17 verschillende soorten knoflook. Of met alle soorten gevogelte-organen. Want daar is hier natuurlijk gewoon vraag naar.

Bijkletsen bij de groenteboer

We hebben er heerlijke dingen gezien, gekocht én gegeten. En dat lukt het beste als je vroeg op pad gaat. Met een grote boodschappentas. Zodat je na gedane zaken ook kunt neerstrijken bij het marktcafé en wat lekkers kunt laten aanrukken. En te zien hoe iedereen uit het dorp niet alleen boodschappen doet, maar meteen ook even bijkletst.

Naar de markt in de Luberon: bijkletsen op de markt van Banon

Overvloed

Alles is royaal uitgestald, meestal zonder veel plichtplegingen. Vooral veel. Zoals deze bergen knoflook:

Naar de markt in de Luberon: knoflook op markt van Forcalquier

Of zelfs een pallet met knoflook:

Naar de markt in de Luberon: knoflook op markt van Coustellet

Vers gemaakte tourtons, een soort gefrituurde ravioli:

Naar de markt in de Luberon: verse Tourtons

En natuurlijk allerlei lekkere vleeswaren: worsten, caillettes (gehaktballen, hier van eend met foie-gras en pistache) maar ook kwarteltjes, gekonfijte eendenboutjes of eendenmaagjes (weten wij wel raad mee). En natuurlijk heerlijke paté’s.

Naar de markt in de Luberon: caillette de canard op de markt van Lourmarin
Naar de markt in de Luberon: we kochten kwartels en ratatouille
Naar de markt in de Luberon: Paté de canard en croute van Charcuterie Melchior in Banon
Naar de markt in de Luberon: coeur de boeuf tomaten op de markt van Lourmarin
Naar de markt in de Luberon: peulvruchten op de markt van Coustellet

Tomaten en andere groenten:

Naar de markt in de Luberon: eekhoorntjesbrood op de markt van Lourmarin

Paddestoelen waren er ook al in overvloed:

Naar de markt in de Luberon: verse rijpe vijgen op de markt van Lourmarin

En de rijpste vijgen die we ooit aten:

Op theluberon.com/activities/luberon-markets staat een kalender met wanneer er in welk dorp markt is. Dit was het rooster van deze vakantie ;-)

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.