Op zaterdag gaan we graag naar de markt hier in Amsterdam. Naar de Albert Cuyp of de Boerenmarkt op de Noordermarkt. Maar in september waren we nog in Zuid-Frankrijk. In het markten-Walhalla.
Want als je écht van lekkers houdt ga je naar de markt in de Luberon, een lieflijke streek in Zuid Frankrijk, grofweg 60 km ten noord-westen van Aix-en-Provence.
Iedere dag markt in andere plaats

Iedere dag is er wel een markt in één of meerdere van de dorpjes. Soms heel groot, verspreid over meerdere straten en pleinen. Of juist heel kleinschalig, met amper een paar stalletjes. En de één is heel rustig, anderen worden bijna overlopen door toeristen. Dat merk je dan ook wel in de koopwaar. Maar zelfs tussen alle toeristische prullen vind je dan toch weer een goede kaasboer of groentenman.

Direct van boer of producent
Zeker op de leukste markten (volgens ons die van Forcalquier, Banon, Le Coustellet en Lourmarin) vind je een overvloed aan verse lokale producten van het seizoen. Vaak aangeboden door de boer of teler zelf. Of zijn achterneef.
En zeer gespecialiseerd: bijvoorbeeld een stalletje met alleen maar 17 verschillende soorten knoflook. Of met alle soorten gevogelte-organen. Want daar is hier natuurlijk gewoon vraag naar.
Bijkletsen bij de groenteboer
We hebben er heerlijke dingen gezien, gekocht én gegeten. En dat lukt het beste als je vroeg op pad gaat. Met een grote boodschappentas. Zodat je na gedane zaken ook kunt neerstrijken bij het marktcafé en wat lekkers kunt laten aanrukken. En te zien hoe iedereen uit het dorp niet alleen boodschappen doet, maar meteen ook even bijkletst.

Overvloed
Alles is royaal uitgestald, meestal zonder veel plichtplegingen. Vooral veel. Zoals deze bergen knoflook:

Of zelfs een pallet met knoflook:

Vers gemaakte tourtons, een soort gefrituurde ravioli:

En natuurlijk allerlei lekkere vleeswaren: worsten, caillettes (gehaktballen, hier van eend met foie-gras en pistache) maar ook kwarteltjes, gekonfijte eendenboutjes of eendenmaagjes (weten wij wel raad mee). En natuurlijk heerlijke paté’s.





Paddestoelen waren er ook al in overvloed:

En de rijpste vijgen die we ooit aten:

Op theluberon.com/activities/luberon-markets staat een kalender met wanneer er in welk dorp markt is. Dit was het rooster van deze vakantie ;-)

Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.