Gegrilde aubergines met yoghurt, saffraan en granaatappel

Eerste Kerstdag hebben we gebarbecued. Rond 16:00 ging het vuur aan en hebben we gemoedelijk verschillende gangen buiten op de grill klaargemaakt. Met wat lekkere lokaal gebrouwen Brandenburgse biertjes erbij.

En we grillden zeker niet alleen vlees. Zo zijn op houtskool gegrilde aubergines niet te versmaden. Zeker met de rijke smaakmakers die Ottolenghi voor deze salade bij elkaar bracht: een yoghurt safraansaus, pijnboompitten en granaatappelpitjes. De perfecte begeleider van de gevulde runderrollade die we ook maakten.

Recept voor salade van gegrilde aubergine, saffraan-yoghurt en granaat appel

Men neme

Genoeg voor 4 personen als bij- of voorgerecht

  • 2 aubergines, in lengte in plakken gesneden
  • olijfolie
  • peper & zout
  • hand pijnboompitten, licht geroosterd in droge pan
  • pitjes van 1/2 granaatappel
  • 150 ml Griekse, Bulgaarse of Turkse yoghurt
  • vingertopje saffraan
  • 1 knoflookteen, fijngewreven
  • sap van 1/2 citroen
  • hand verse basilicum of korianderblaadjes (wat je het lekkerst vindt)
Bereiding:

Alles bij elkaar ongeveer 45 minuten werk

  1. Bestrijk de plakken aubergine met olijfolie en bestrooi ze  aan beide zijden met peper & zout.
  2. Grill ze mooi gaar en goudbruin (liefst natuurlijk op houtskool, maar kan ook onder bovengrill in de oven); houd ze daarna apart.
  3. Meng de yoghurt, saffraandraadjes, fijngewreven knoflook en het citroensap tot een mooie gladde saus. Doe er eventueel nog wat olijfolie bij om gladder te krijgen. Breng op smaak met peper & zout.
  4. Doe tenslotte de yoghurtsaus over de gegrilde aubergineplakken. En maak af met de geroosterde pijnboompitten, de granaatappelpitjes en de groene kruiden – wij kozen voor koriander in plaats van basilicum zoals Ottolenghi die gebruikt.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

4 reacties

Ook wij barbecueden met Kerst; kapoen, de eunuch onder de hanen. Lekker! Het auberginerecept lijkt me lekker, maar ik vind het om allerlei redenen niet zo passen dit seizoen.

Dat ziet er lekker uit! Wij hebben eerste kerstdag ook gebarbecued (lamskoteletten). Mensen kijken je toch een beetje vreemd aan als je dat zegt…

@Theo: heb je wel een beetje gelijk in, is nu niet echt aubergine seizoen. Maar ja, we hadden nu de kans om ze te bbq’n (hebben we zelf niet), dus we konden de verleiding niet weerstaan. Is zo’n kapoen lekker? Nog nooit geproefd.

@Martine: niets van aantrekken. Gewoon je eigen gang gaan ;-)

Een kapoen is veel zwaarder ( ca. 4 kg), vetter en malser dan een kip. Ouder ook, en daardoor voller van smaak.
Zelf eet ik graag volgens de seizoenen. Nu verheug ik me al op asperges, maar tegen St. Jan heb ik er genoeg van. Maar dan is er Eton Mess, visjes van de bbq. In het najaar wild, maar nu taal ik er niet naar. Het weer speelt ook een grote rol. Elzasser zuurkool garni is heerlijk, maar het is nu gewoon te warm. Pas 1 keer gegeten deze winter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.