Vietnamese Pho met eend

Vietnamese Pho met crispy eend

We zijn nog nooit in Vietnam geweest, not even close. Dus ons beeld ervan wordt vooral bepaald door kookboeken, verhalen van anderen en reisseries zoals Anthony Bourdain’s No Reservations.

En dan zien we drukke straten, ontelbare eetstalletjes en kleine plastic krukjes. Maar vooral veel pho, de kruidige, goedgevulde soep die men daar blijkbaar overal op straat kan eten. Dat spreekt ons wel aan.

Combinaties en contrasten

Het zijn vooral die combinaties van diepe volle smaken, zoals van kaneel en anijs, gecombineerd met frisheid van bijvoorbeeld limoen, munt en basilicum. En de zachte noedels tegenover de crispy duck. En ga zo maar door.

Dat zit allemaal in deze pho met eend. Vooral lekker als het buiten nat sneeuwt. Maar dat weten ze in Vietnam misschien nog niet.

Recept voor vietnamese Pho met eend

Dit is een geïmproviseerd gerecht, dus neem de hoeveelheden niet te strikt, gebruik je eigen inzicht en smaak. En kijk wat je in huis hebt. Een gekookt ei erbij zou ook zomaar lekker kunnen zijn. Of op het laatst nog wat extra lente-uitjes erdoor.

Men neme

Genoeg voor 2 personen als hoofdgerecht

  • 2 eendenborsten met vetlaag
  • versgemalen peper & zout
  • 1 sjalot, in dunne ringetjes
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • stukje verse gember van ongeveer 2 vingerkootjes; geraspt of heel fijngesneden
  • 1 kaneelstokje
  • 3 sterretjes anijs (zeg je dat zo?)
  • 750 ml kippenbouillon (of eendenbouillon)
  • Eiernoedels of rijstnoedels: hoeveel moet je zelf maar bepalen, afhankelijk van je honger
  • 100 gram shiitake of kastanje champignons, in mooie dunne plakjes
  • Bladgroen: wij gebruikten 1 paksoi maar je kunt ook spinazie of witte kool nemen. Of wat sugarsnaps.
  • handje taugé
  • 1 rode chilipeper, in ringetjes; met of zonder de zaadjes, afhankelijk van hoe pittig je het wilt
  • 1 goede hand verse koriander
  • 1 goede hand verse munt of (thaise) basilicum
  • 1 eetlepel oestersaus (naar smaak)

Optioneel:

  • handje geroosterde en grof gehakte pinda’s
  • bij het opdienen nog wat hoisin saus over de eend
  • en naar smaak ook nog wat vers limoensap
Bereiding

Alles bij elkaar ongeveer 45 minuten.

  1. Verhit een koekenpan.
  2. Prepareer de eendenfilets: kerf de vetlaag in een ruitpatroon van ongeveer 1 centimeter. Snijd alleen in het vet, zo min mogelijk in het vlees. Zo kan het vet goed uitbakken en knapperig worden. Bestrooi ze royaal met versgemalen peper & zout.
  3. Leg de eendenfilets in de droge hete pan. Zet het vuur dan laag. De eendenfilets zullen in ongeveer 20 minuten rustig garen en een mooie knapperige gouden vetlaag krijgen. Giet eventueel een deel ervan uit de pan (zeker niet wegdoen: giet het in een potje en na afkoelen kun je het nog prima bewaren om later bijvoorbeeld aardappels in te bakken). Op het laatst kun je ze nog kort aan de andere kant bakken.
    Pho met eend: eerst de eendenfilets knapperig bakken
  4. Snijd intussen de sjalot, gember, knoflook, chili, groenten en kruiden. De paksoi sneden wij in brede stroken; we hielden de witte stengels apart van het bladgroen.
  5. Neem een soeppan en doe hier een flinke eetlepel van het eendenvet uit de bakpan in. Fruit daarin  – op zacht vuur – de sjalot, gember, knoflook en de kaneelstok en steranijzen tot de uitjes mooi goudbruin zijn.
  6. Doe er dan de bouillon bij en laat dit zo’n 10 minuten rustig doorkoken
  7. Gaandeweg doe je er dan de andere ingrediënten bij, afhankelijk van hun kooktijd. Eerst de noedels, dan de witte stelen van de paksoi, de paddestoelen en het groen van de paksoi.
  8. Houd intussen de filets goed in de gaten. Wanneer ze al wat steviger aanvoelt draai je ze om en bak je die kant nog een paar minuten op zacht vuur. Uiteindelijk moet het vlees nog een beetje rosé zijn. Als ze klaar zijn laat je ze nog 5 a 10 minuten rusten in wat aluminiumfolie. En maak je intussen de soep af.
    Pho met eend: eerst de eendenfilets knapperig bakken
  9. Vlak voor opdienen snijd je de eendenfilets in mooie plakken. Doe wat tauge in de kommen. Schep de soep op. Verdeel de plakjes eend erover, en doe dat ook royaal met de gehakte groene kruiden en de chili ringetjes. Als je wat pinda’s hebt doe je de er ook over.
  10. En aan tafel doe je dan misschien nog wat hoisin saus over de eend. Heerlijk!
Pho met eend

Pho met eend is dus heerlijk. Maar er zijn nog vele andere manieren, ook vegetarische, om een goede pho te maken. Op New York Times Cooking staan er verschillende.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.