Michael Pollan in Cooked

Kijken: Cooked van Michael Pollan

Op Netflix kun je nu de inspirerende documentaire serie Cooked van Michael Pollan bekijken, gebaseerd op zijn gelijknamige boek uit 2013 (in het Nederlands vertaald als Pleidooi voor Echt Koken.)

Net als het boek onderzoekt de serie de transformatie van voedsel aan de hand van de vier elementen vuur, water, lucht en aarde. Pollan doet dit op een aanstekelijke manier door in de leer te gaan bij experts en de technieken zelf toe te passen.

  • Vuur: in deze aflevering leert hij vlees grillen (het betere bbq werk) boven open vuur van een pit-master uit North Carolina.
  • Water: hier gaat het om koken en stoven in een pot met vloeistof. De Indiaase keuken wordt hier als levend voorbeeld van home-cooking aangehaald.
  • Lucht: Pollan leert hier de kunst van het brood bakken met zuurdesem en gist. De onterechte angst voor gluten wordt hier ook nog even doorgeprikt.
  • Aarde: hier draait alles om fermenteren: kaas, alcohol, worst, zuurkool etc. Pollan leert Franse stinkkaas maken van een non en introduceert de kijker in de subcultuur van de ‘fermento’s’.

Behalve een les in kooktechnieken is de serie Cooked (en zeker ook het boek) vooral een boeiend college in antropologie, biologie en cultuur. En tegelijk een kritiek op de voedingsindustrie die het zelf-koken ondermijnt.

Michael Pollan in Cooked

Pollan ziet koken als een primaire menselijke behoefte en spoort ons aan om weer de keuken in te duiken en daarmee onze eetcultuur en kooktechnieken te koesteren.

Als je deze serie interessant vindt, lees dan ook eens zijn toegankelijke maar zinnige Food Rules.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.