We eten al jaren graag snoekbaars en het valt ons op dat ie de laatste tijd ineens gepromoot wordt.

Van Visser Piet uit het IJ

In de nieuwe serie van Koken met van Boven maakte Yvette onlangs echte Amsterdamse snoekbaars klaar, lekker met gekarameliseerde witlof. Ze ving de snoekbaars met visser Piet Ruijter die een vergunning heeft om in de Amsterdamse wateren te vissen. Want in het IJ blijken veel grote snoekbaarzen te zwemmen. Het zijn in principe zoetwatervissen die ook in brak water gedijen.

Bij Mediamatic of op Albert Cuyp

Visser Piet levert zijn snoekbaars ook aan Mediamatic –een kunstinstelling die zich bezig houdt met biodesign– waar je in hun restaurant vis van Piet maar ook houtoven pizza kunt eten. Mediamatic organiseert trouwens ook interessante programma’s rondom food bijvoorbeeld over fermenteren, bierbrouwen en het kweken in aquaponics.

Maar ook op de Albert Cuyp kun je ‘m in het seizoen goed krijgen. Wij komen daarvoor graag bij Siem Schilder, die haalt ze op het IJsselmeer.

Weinig gegeten

Vreemd genoeg eet men in Nederland nog weinig snoekbaars, hoewel er heel veel zwemmen in de Amsterdamse wateren, de rivieren en in het IJsselmeer. Hij wordt niet overbevist en is dus voorlopig duurzaam en verantwoord te noemen.

Goede combinaties met snoekbaars

Wij kennen hem vooral uit Duitsland (Zander) en Frankrijk (Sandre). Het is een roofvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak.

Wij maken hem vaak als filet, kort in boter op de huid gebakken. Bijvoorbeeld in combinatie met:

Maar ook in z’n geheel in de oven is deze vis eenvoudig en lekker klaar te maken:

En als je ‘m niet zelf wilt maken, bestel ‘m dan eens in een restaurant. In het verleden aten we heerlijke snoekbaars bij Restaurant Bridges en bij Gebroeders Hartering.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

3 reacties

Ik was gisteren bij vis van Henry, maar die had jammer genoeg geen snoek. Ik kan wel snoek bij hem bestellen. Toen heb ik toch maar kabeljauw genomen en daar jullie puree met olijfolie, knoflook en citoenzest bij gemaakt. Lekker fris! Nog steeds groot fan van jullie blog! Vooral van de restaurant tips in het buitenland. Bedankt!

Inderdaad is snoek totaal wat anders dan snoekbaars, zo ongeveer dezelfde vergelijking als prei en pompoen; allebei groente met een ‘p’ maar daar houdt t dan ook wel op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.