Amsterdamse snoekbaars van om de hoek

Amsterdamse snoekbaars van om de hoek

We eten al jaren graag snoekbaars en het valt ons op dat ie de laatste tijd ineens gepromoot wordt.

Van Visser Piet uit het IJ

In de nieuwe serie van Koken met van Boven maakte Yvette onlangs echte Amsterdamse snoekbaars klaar, lekker met gekarameliseerde witlof. Ze ving de snoekbaars met visser Piet Ruijter die een vergunning heeft om in de Amsterdamse wateren te vissen. Want in het IJ blijken veel grote snoekbaarzen te zwemmen. Het zijn in principe zoetwatervissen die ook in brak water gedijen.

Bij Mediamatic of op Albert Cuyp

Visser Piet levert zijn snoekbaars ook aan Mediamatic –een kunstinstelling die zich bezig houdt met biodesign– waar je in hun restaurant vis van Piet maar ook houtoven pizza kunt eten. Mediamatic organiseert trouwens ook interessante programma’s rondom food bijvoorbeeld over fermenteren, bierbrouwen en het kweken in aquaponics.

Maar ook op de Albert Cuyp kun je ‘m in het seizoen goed krijgen. Wij komen daarvoor graag bij Siem Schilder, die haalt ze op het IJsselmeer.

Weinig gegeten

Vreemd genoeg eet men in Nederland nog weinig snoekbaars, hoewel er heel veel zwemmen in de Amsterdamse wateren, de rivieren en in het IJsselmeer. Hij wordt niet overbevist en is dus voorlopig duurzaam en verantwoord te noemen.

Goede combinaties met snoekbaars

Wij kennen hem vooral uit Duitsland (Zander) en Frankrijk (Sandre). Het is een roofvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak.

Wij maken hem vaak als filet, kort in boter op de huid gebakken. Bijvoorbeeld in combinatie met:

Maar ook in z’n geheel in de oven is deze vis eenvoudig en lekker klaar te maken:

En als je ‘m niet zelf wilt maken, bestel ‘m dan eens in een restaurant. In het verleden aten we heerlijke snoekbaars bij Restaurant Bridges en bij Gebroeders Hartering.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

3 reacties

  1. Pauline van Oudheusden

    20 maart 2016 at 09:13

    Ik was gisteren bij vis van Henry, maar die had jammer genoeg geen snoek. Ik kan wel snoek bij hem bestellen. Toen heb ik toch maar kabeljauw genomen en daar jullie puree met olijfolie, knoflook en citoenzest bij gemaakt. Lekker fris! Nog steeds groot fan van jullie blog! Vooral van de restaurant tips in het buitenland. Bedankt!

  2. Aha, maar snoek is zeker niet hetzelfde als snoekbaars. Snoek is groter en van structuur steviger en grover; heeft ook wat meer graten en smaakt niet zo verfijnd als snoekbaars. Vinden wij dan toch. Snoek is ook minder makkelijk te krijgen van snoekbaars. De laatste keer dat wij er een klaarmaakten was in Duitsland.

    Trouwens, we gaan binnenkort weer op reis dus stay tuned ;-)

  3. Inderdaad is snoek totaal wat anders dan snoekbaars, zo ongeveer dezelfde vergelijking als prei en pompoen; allebei groente met een ‘p’ maar daar houdt t dan ook wel op.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑