We hebben al vaker varianten van deze cake gemaakt, met én zonder ricotta of polenta. Met wisselend resultaat overigens, want afwisselend soms te nat of te droog. Maar nu hebben we toch het beste recept ontdekt, het is inmiddels een succesnummer in huize Watatenzij.
Dit recept komt uit River Cafe Klassiek Italiaans van Ruth Rogers en Rose Gray. De dames maken de cake met citroenen, wij soms met bloedsinaasappels, maar iedere vorm van citrusvruchten is geschikt.
De varianten hierop die we eerder maakten:
- Amandel-polenta-cake met sinaasappel en Campari van Yvette van Boven (zonder ricotta, wel met veel eieren)
- Amandel-polenta-cake met bloedsinaasappel en Campari uit Polpo (met yoghurt in plaats van ricotta)
- Rita’s ricottataart uit Puglia (met alleen ricotta en limoncello – geen amandel of polenta)
Recept voor Amandel Ricotta Polenta cake
Voor 10-12 personen en een taartvorm van 26 cm doorsnee
Men neme
- vetvrij papier
- 225 g zachte boter
- 250 g blanke amandelen (of amandelmeel)
- 100 g fijne polenta of maismeel
- zest van 6 citroenen
- 250 g suiker
- 6 grote eieren, gescheiden
- 300 g ricotta
- sap van 3 citroenen
- marmelade, jam of gelei van bijvoorbeeld sinaasappel of kweepeer
- eventueel wat dikke yoghurt om erbij te serveren
Bereiding
- Verwarm de oven op 150 graden. Beboter een ronde taartvorm en bedek met vetvrij papier.
- Maal de amandelen in een keukenmachine niet helemaal fijn. Meng met de polenta en citroenzest. Klop de boter en suiker met een mixer tot een lichte massa. Voeg het eigeel één voor één toe. Voeg dan de amandelmix toe en meng goed door elkaar.
- Klop de eiwitten stevig en meng door de amandelmix. Meng de ricotta met het citroensap en voeg dit ook bij het mengsel.
- Giet de hele massa in de taartvorm en bak de cake zo’n 40-50 minuten. De cake mag wel vochtig zijn maar niet nat. Anders moet ie nog wat langer of je kunt de temperatuur iets hoger zetten op 160 graden.
- Laat de cake tenminste 10 minuten afkoelen voordat je hem uit de vorm stort. Het is lekker om de taart te bestrijken met sinaasappeljam of kweeperen-gelei en te serveren met wat dikke romige yoghurt.
Als je een kleinere cake wilt, kun je dit aangepaste recept op smittenkitchen eens proberen.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.
3 reacties
Ik heb de taart gisteren gemaakt en heb er nog wat fijngehakte geconfijten citroen aan toegevoegd.
Het was een groot succes!
Oeps: geconfijte citroen. Zonder n!
Die ene n maakt voor de smaak vast niets uit ;-) Goed idee!