In kurkuma geroosterde aubergine met yoghurt en amandel

Dit is zo’n typisch Ottolenghi recept: casual gedrapeerd, kleurig en bomvol uitgesproken smaken.

Soms vinden we zijn gerechten wat te zoet en te wee. Maar deze salade van geroosterde aubergine is dat helemaal niet. Eerder pittig door de kurkuma (ook wel geelwortel, koenjit of turmeric), knoflook, chili , korianderzaad en gerookt paprikapoeder (pimentón). En helemaal in balans door combinatie met amandelen, sesam en yoghurt.

Ottolenghi doet dan ook nog ansjovis door de yoghurtsaus maar dat hebben we er even uitgelaten. De rest leek ons al uitgesproken genoeg.

Lekker als vegetarisch hoofdgerecht. Of als bijgerecht op een tafel vol mezze.

Geel en gezond

Kurkuma is trouwens een bijzonder specerij. Behalve dat het veel smaak en kleur geeft (zeer geel, zeker als je de verse kurkuma-wortels gebruikt zijn je vingers nog dagen geel) werkt het ook antibacterieel en ontstekingsremmend. Volgens sommigen is het, bij regelmatig gebruik, ook goed tegen kanker en Alzheimer. Hoe dan ook, heb er zelf wel eens een nare ontsteking op de voet mee verholpen. Met wat honing op de ontsteking gesmeerd. Was in een paar uur weg, leek wel een wondermiddel.

Steeds nieuwe Ottolenghi recepten bij The Guardian

Iedere week komt er weer een recept van hem bij – de teller staat nu op 283. Zeer de moeite waard om af en toe te kijken: Yotam Ottolenghi’s recipes @ TheGuardian.com. Wij hebben hem in ieder geval tussen onze favoriete lekkere links staan.

Variëren met aubergine

Naast geroosterde aubergine zijn er natuurlijk nog veel meer lekkere Midden-Oosterse gerechten mee te maken. Deze varianten maakten we al eerder en vonden we erg lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.