Provençaalse klassieker

Zomerse dagen vragen om kruidige, mediterrane gerechten. Zoals deze provençaalse klassieker ratatouille: gestoofde courgette, aubergine, paprika en tomaat. Die groenten zijn nu goed rijp verkrijgbaar en op hun lekkerst.

Zeker met zuidelijke kruiden als rozemarijn, tijm, oregano en basilicum. En natuurlijk veel knoflook.

In flinterdunne laagjes

Meestal stoof je de groenten dan in grove stukken. Maar wij gebruikten deze keer een tekenfilm als inspiratie: Ratatouille van Pixar Animation Studio’s. Met alle groenten in mooie flinterdunne plakjes met behulp van een goede mandoline. Zo garen ze perfect. En ziet het er prachtig uit:

Met piperade

Het is oorspronkelijk een idee van sterrenchef Thomas Keller van The French Laundry, die de makers van de tekenfilm als adviseur bijstond. Net als de toevoeging van een zachte saus van gegrilde paprika’s, de piperade. Een prachtige aanvulling van kleur, textuur en smaak.

Zo strak en perfect als in de film kregen wij ‘m  misschien niet. Wij hadden dan ook geen computer generated rats in de keuken. Maar het was wel heerlijk!

Recept voor ratatouille pixar style

Men neme

Genoeg voor 2 personen  als hoofdgerecht; of voor 4 als bijgerecht.

 • 2 middelgrote courgettes, liefst een gele en een groene
 • 5 rijpe tomaten
 • 1 aubergine
 • 2 uien
 • halve bol knoflook, in tenen
 • 3 takken rozemarijn, liefst vers
 • 3 takken tijm, liefst vers
 • 2 rode paprika’s
 • half blikje gepelde tomaat
 • goed glas rode wijn
 • peper & zout
 • olijfolie
 • handje verse basilicumblaadjes

Je hebt verder nodig: een vlijmscherp mes, liefst een mandoline en een blender. Wat bakpapier in de vorm van je ovenschotel. En eventueel wat van die metalen opmaakringen, als je echt de chef wilt uithangen.

Bereiding

Ongeveer 1 uur werk en dan nog ruim 1 uur in de oven.

 1. Begin met de paprikasaus: verhit wat olijfolie in een pan, snijd de uien in grove ringen en stoof ze zachtjes gaar.
 2. Snijd de paprika’s in blokjes, de knoflook in flinterdunne plakjes en voeg deze toe aan de uien, samen met de tijm en 2 van de 3 takjes rozemarijn (bewaar er één), en het halve blikje gepelde tomaten. En een royale scheut rode wijn
 3. Laat dit alles zeker een half uur zachtjes stoven tot alles – zeker de paprika – goed gaar is. Voeg eventueel tussentijds wat water toe als het te ver inkookt.
 4. Terwijl de paprikasaus pruttelt snijd je de courgettes en aubergine in flinterdunne plakjes, ongeveer 2 mm dik. Het makkelijkst gaat dat met een lekker scherpe mandoline.
 5. De tomaten moet je eerst even ontvellen: kook een liter water, doe dat in een pan en leg er even de tomaten in. Na een minuutje haal je ze er uit. Maak een kerfje bij de steel en trek zo het velletje er af. Snijd dan in zo dun mogelijke plakjes met een vlijmscherp mes. Zet de geprepareerde groenten apart.
 6. Neem een ovenschotel, bakvorm of ovenvaste lage pan. Wrijf deze even in met de open kant van een teen knoflook en vet in met wat olijfolie.
 7. Als de paprika in de saus goed gaar is pureer je deze in een blender tot een mooie gladde saus. Breng op smaak met peper & zout. En doe een laagje ervan in de ovenschotel als bodem, ongeveer een halve centimeter dik. De overgebleven saus houd je warm en gebruik je straks bij het opdienen.
 8. Warm de oven voor op 175 graden.
 9. Nu het secure werk: stapel alle plakjes groenten in min of meer regelmatige ritme in cirkels in de ovenschotel. Wissel de verschillende kleuren af.
 10. Sprenkel er wat olijfolie over, wat naalden rozemarijn van het overgebleven takje en dek de groenten af met het bakpapier. Zet dan in de oven, ongeveer 1 uur op 175 graden. Maar check vanaf 30 minuten even hoe de garing gaat. Na 45 minuten kun je het papier er ook af doen.
 11. Maak de borden op: eerst wat pipérade, dan een een paar blaadjes basilicum en leg er dan de plakjes groenten op. Eventueel gebruik je zo’n metalen ring om een mooi regelmatig stapeltje te maken. Maak het af met wat olijfolie en de laatste blaadjes basilicum.

Met pissaladière, lam of mulletjes

Pissaladière

Wij aten deze heerlijke en verfijnde ratatouille met alleen een pissaladière (soort witte pizza met uien en ansjovis). Maar hij is ook heerlijk bij een gestoofde lamsschenkel. Of wat gegrilde mulletjes.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

1 reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.