Intens genieten bij Restaurant Breda

Op een regenachtige zondag zijn we een tijdje terug gaan lunchen bij Restaurant Breda, het tweede restaurant van de groep rond Guts & Glory.

Het is gevestigd in een rustige, hoge ruimte, kalm en klassiek ingericht. Met ingehouden moderne elementen, zonder spektakel. Maar veel comfort zodat alle aandacht naar het eten kan gaan.

Dat eten, daar is al veel over geschreven, en over het algemeen in superlatieven. Zou er iets van waar zijn?

Kort antwoord: ja.

Lang antwoord: meer dan dat, het overtreft al onze verwachtingen. Met straatlengte.

Hele mikmak of “lichte” lunch

Je kunt voor de lunch kiezen uit een menu van 3, 4, of 5 gangen.  En ’s avonds loopt dat op tot wel 9 gangen als je kiest voor The Full Monty. We hadden wat te vieren en kozen voor de 5 gangen met bijpassend wijnarrangement. Maar je krijgt nog meer, want er komt ook nog een amuse en hier en daar nog een onaangekondigd tussengerecht.

Die onverwacht uitgebreide amuse is een perfecte start: groene asperges van de barbecue met een sauce hollandaise met geroosterde amandelen erover. En een aardappel-prei-soepje met een soes vol paddestoel en een knapperige pomme dauphine.

Te vroeg gepiekt?

Het menu is dan nog niet eens begonnen, maar dit is al zo lekker dat we bijna niet meer verder durfden – zou alleen maar tegen kunnen vallen. Te vroeg gepiekt, denk je dan.  Maar nee, het is slechts een opmaat.

Naar de zalige, licht gerookte tonijn op puree van bonen en mierikswortel, haringkuit met een dashi-gel. Een knappe combinatie van zilt en pittig.

En zo gaat het maar verder: daarna weer een hele zachte in boter gegaarde tongschar met limoen en een zeekraal-risotto. We kunnen alleen nog maar zuchten.

Intense smaken, geen liflafjes

Maar we zetten door. Met langzaam gegaard lam op auberginepuree en yoghurt met komijn en pistachenootjes. En vervolgens een meer aziatische georienteerd stukje buikspek met hoisinsaus en zwarte boontjes (geen foto van helaas).

Dan weer een onaangekondigde gang, zeg maar een pré-dessert: komkommer met verveine, geitenkaashangop en limoenmeringue. Fris, licht en verfijnd, precies goed om ons voor te bereiden op het echte dessert. Dat is dan een duindoornsorbet met basilicum op een zachte rijstcrème. Wonderbaarlijk lekker.

Kortom: intense smaken in verrassende combinaties die perfect zijn uitgevoerd, zonder onnodige liflafjes. Alles in balans. En goed geportioneerd voor dit aantal gangen (hebben we bij andere restaurants wel eens over gemopperd).

Deskundige gastvrijheid

Om over de wijnen nog maar te zwijgen. Uitschieter was een Pinot Noir uit de Waipara Valley in Nieuw Zeeland. Heikneuters als wij zijn drinken we zelden van die ingevlogen overzeese wijnen.  Maar jemig, wat een feest.

Intussen let de bediening goed op en geeft toelichting als je ergens meer over wilt weten, zonder in onnodige details te vervallen (“… met grofgemalen zwarte peper”). Men komt zelfs even met een Franse pinot noir aanzetten om ons het verschil met die Nieuw-Zeelandse te laten proeven, gewoon, omdat dat een mooie vergelijking is.

De ruimte, de mensen van de staf, de wijnen, dat zijn allemaal bonuspunten. En menig restaurant kan daar al niet aan tippen. Maar het eten, toch het belangrijkste, dat is hier ronduit geweldig. Gaat allen naar Breda!

Restaurant Breda
Singel 210
1016AB Amsterdam
020 6225233

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.