Lofzang op de blikvisjes

Watatenzij - blikvisjes uit Porto

Eten uit blik heeft een slechte naam. Lang niet altijd terecht. En al helemaal niet als het om dit soort blikvisjes uit Portugal gaat. Je kunt ze jaren bewaren en dan zijn ze nog steeds lekker.

Ik was onlangs in Porto en kon mij weer niet beheersen in het blikvisjeswalhalla Loja de Conservas, u weet wel, van de Associação Nacional dos Industriais de Conservas de Peixe.

Muren en tafels vol prachtige blikjes sardines, tonijn, makreel, kabeljauw, inktvis en zo meer. In mooiste verpakkingen. Ouderwets én modern. Een halve koffer vol is er mee teruggegaan. Je weet maar nooit.

Liefst had ik er ook een hele kast vol van. Om dan, op broeierige dagen als deze, een koele fles Albariño open te maken, een simpele salade te bereiden (bijvoorbeeld met gegrilde paprika, rucola en amandel. Of met kikkererwten en bleekselderij). En dan een paar bijpassende blikjes uit de collectie te kiezen.

Mijn favorieten tot nu toe: gerookte sardines en sardines met knoflook. Met wat gegrilde paprika. Maar ik heb nog vele blikjes te gaan. Wie weet hoe lekker die zijn.

Overigens, in Lissabon zit óók een mooie blikvisjesspeciaalzaak: Conserveira de Lisboa. Daar worden de blikjes nog in de zaak zelf in papier verpakt. Misschien een gimmick voor toeristen. Maar het zijn nog steeds mooie blikjes.

Mis nooit meer iets lekkers
Wil je voortaan op de hoogte blijven van dit soort lekkers op Wat aten zij? Meld je aan voor de updates en ontvang dan een paar keer per maand een bericht in je mailbox.

5 reacties

  1. Ik mis de stokvis…… Die is uit die blikjes ook erg lekker. §overigens kun je veel van die blikjes (anders geprijsd dan in Portugal…) ook in de Amsterdamse Haarlemmerstraat. Vaak ook op de bekende natuurmarkten.

  2. Helemaal met je eens. Wij wonen in Portugal en ook ik heb een kast vol lekker blik visjes voor een warme zomerdag- salade. Ze worden in de supermarkt wellicht niet in een papiertje verpakt, maar smaken er niet minder om.

  3. @gerard: het oranje Tricana blikje is de bacalhau, oftewel de stokvis ;-). Heb ‘m nog niet geproefd. En je hebt gelijk: in Amsterdam kun je er verschillende krijgen. Zoals bij Casa Bocage in de Haarlemmerstraat of bij het Hanze Huis in de Staalstraat.

  4. Ha ja, vergeten. gek genoeg kende ik wel de Hanze huizen in Groningen en Zwolle, maar niet die in de stad waar ik woon: Amsterdam. Ik heb Groningse roots en werkte lange jaren in Zwolle (allebei schitterende Hanze steden…) vandaar…..

  5. Gelukkig hebben we nog de ingeblikte vis van Fish Tales!!!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Wat aten zij?

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑