Eten uit blik heeft een slechte naam. Lang niet altijd terecht. En al helemaal niet als het om dit soort blikvisjes uit Portugal gaat. Je kunt ze jaren bewaren en dan zijn ze nog steeds lekker.

Ik was onlangs in Porto en kon mij weer niet beheersen in het blikvisjeswalhalla Loja de Conservas, u weet wel, van de Associação Nacional dos Industriais de Conservas de Peixe.

Muren en tafels vol prachtige blikjes sardines, tonijn, makreel, kabeljauw, inktvis en zo meer. In mooiste verpakkingen. Ouderwets én modern. Een halve koffer vol is er mee teruggegaan. Je weet maar nooit.

Liefst had ik er ook een hele kast vol van. Om dan, op broeierige dagen als deze, een koele fles Albariño open te maken, een simpele salade te bereiden (bijvoorbeeld met gegrilde paprika, rucola en amandel. Of met kikkererwten en bleekselderij). En dan een paar bijpassende blikjes uit de collectie te kiezen.

Mijn favorieten tot nu toe: gerookte sardines en sardines met knoflook. Met wat gegrilde paprika. Of die octopus-tentakeltjes die we aten met wat gebakken aardappelen en salade.

Maar ik heb nog vele blikjes te gaan. Wie weet hoe lekker die zijn.

Overigens, in Lissabon zit óók een mooie blikvisjesspeciaalzaak: Conserveira de Lisboa. Daar worden de blikjes nog in de zaak zelf in papier verpakt. Misschien een gimmick voor toeristen. Maar het zijn nog steeds mooie blikjes.

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

5 reacties

Ik mis de stokvis…… Die is uit die blikjes ook erg lekker. §overigens kun je veel van die blikjes (anders geprijsd dan in Portugal…) ook in de Amsterdamse Haarlemmerstraat. Vaak ook op de bekende natuurmarkten.

Helemaal met je eens. Wij wonen in Portugal en ook ik heb een kast vol lekker blik visjes voor een warme zomerdag- salade. Ze worden in de supermarkt wellicht niet in een papiertje verpakt, maar smaken er niet minder om.

Ha ja, vergeten. gek genoeg kende ik wel de Hanze huizen in Groningen en Zwolle, maar niet die in de stad waar ik woon: Amsterdam. Ik heb Groningse roots en werkte lange jaren in Zwolle (allebei schitterende Hanze steden…) vandaar…..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.