Salone del Gusto 2016 in Turijn

Voor de eerste keer waren we eind september bij Terra Madre Salone del Gusto 2016, het grote Slow Food event in Turijn. Deze 11e editie was voor het eerst in het centrum, verspreid over pleinen, chique winkelstraten, in het Valentino-park, en langs de kade van de Po.

Salone del Gusto 2016: Piazza San Carlo

De hele stad eet mee

Voorheen was het namelijk altijd in Lingotto, een congrescentrum rond de oude Fiat-fabriek aan de rand van de stad. Wij vonden het verrassend leuk, divers en inspirerend. Deze video van de Slow Food organisatie geeft een aardige impressie.

Salone del Gusto 2016: Via Roma

De markt van Slow Food producenten was vrij toegankelijk en verspreid over de binnenstad en het Valentino park. Stel je een Vondelpark voor met eindeloze standjes met kazen, worsten, honing, noten, peulvruchten, olijfolie, noem maar op. Italië vertegenwoordigde zo’n 80%, de rest van de wereld 20%.

Salone del Gusto 2016: cheese
Salone del Gusto 2016: onions
Salone del Gusto 2016: lardo
Salone del Gusto 2016: Letvian bean species
Salone del Gusto 2016: debating cooks

Het leek wel of ieder dorp uit Italië daar stond met zijn speciale streekproduct. We vonden het wel cool dat de Slow Food presidia (traditionele kleinschalige kwaliteitsproducten) in de duurste winkelstraat van Turijn stonden tussen de Gucci, Prada en Chanel winkels.

Slow fast food

Gelukkig heeft de organisatie ook aan street food gedacht. Zo was er een Via del Gelato onder de bogen van Via Po, een ‘ijsstraat’, met ijssoorten van diverse slow food presidia: pistachenoten, hazelnoten, chocolade, citroenen.

En het plein voor het koninklijk paleis stond dan weer vol met food trucks, onder andere één met quinto quarto (orgaanvlees), zoals een broodje lampredotto (letterlijk: lebmaag, vaak als ‘pens’ aangeduid). Weer eens wat anders dan een broodje milt zoals in Palermo.

Salone del Gusto 2016: broodje lebmaag

Langs de kade van de Po kon je geweldig Italiaans street food eten en craft beer drinken.  Artisanaal bier is überhaupt helemaal in opkomst in Italië. Je kon daar wel 40 verschillende soorten proeven. Daarbij aten we heerlijke Ligurische farinata (hartige kikkererwten pannenkoek), olive all’ ascolane (gevulde, gefrituurde olijven) en fritto misto (gefrituurd seafood). Veel inspiratie om zelf ook weer te gaan frituren!

We hadden ook graag de arrosticini (gegrilde spiesjes) van schaap uit de Abruzzen of bombetta (gegrilde varkensrollade) uit Puglia geproefd. Maar we konden simpelweg niet meer.

Salone del Gusto 2016: street food @ Murazzi del Po
Salone del Gusto 2016: street food @ Murazzi del Po
Salone del Gusto 2016: farinata, olive all' ascolana, birra

Food for thought

Voedsel voor de geest was er in de vorm van tentoonstellingen en lezingen in prachtige zalen als Teatro Carignano en Circolo dei Lettori. Onder andere deze inspirerende lezingen met een politieke boodschap:

Schriftelijke verslagen van lezingen vind je in het nieuwsarchief van de Salone. Video verslagen hebben we nog niet kunnen vinden.

Salone del Gusto 2016: Ron Finley, Alice Waters et al

Quinto quarto: het Vijfde Kwart

Daarnaast hebben we ook verschillende workshops en proeverijen gedaan:

  • Cum grano salis: over de geschiedenis van Lazio’s zout routes (de Via Salaria) waar allerlei producten met zout werden geconserveerd (ansjovis, kaas, worst, olijven die we ook allemaal te proeven kregen)
  • Quinto Quarto: over de geschiedenis van koken met orgaanvlees met de Romeinse chef Arcangelo Dandini, waar we proefden van zwezerik, long, hart, lever en pens.
  • Vermouth Renaissance: over het ontstaan ervan in Turijn tot mooie actuele cocktails

Koffer vol ansjovis en chocolade

En alsof het allemaal niet genoeg was hadden we wat extra bagageruimte geboekt. Voor een extra koffer vol prachtige producten die we zo her en der gekocht hebben: zoals Piemontese hazelnoten, Turijnse gianduja en crema di nocciole, Colatura di alici, saffraan uit L’Aquila, linzen uit Castelluccio en kappertjes van Salina. Daarover de komende tijd af en toe meer. We smikkelen er nog van.

Salone del Gusto 2016: bagage

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.