Voor de eerste keer waren we eind september bij Terra Madre Salone del Gusto 2016, het grote Slow Food event in Turijn. Deze 11e editie was voor het eerst in het centrum, verspreid over pleinen, chique winkelstraten, in het Valentino-park, en langs de kade van de Po.
De hele stad eet mee
Voorheen was het namelijk altijd in Lingotto, een congrescentrum rond de oude Fiat-fabriek aan de rand van de stad. Wij vonden het verrassend leuk, divers en inspirerend. Deze video van de Slow Food organisatie geeft een aardige impressie.
De markt van Slow Food producenten was vrij toegankelijk en verspreid over de binnenstad en het Valentino park. Stel je een Vondelpark voor met eindeloze standjes met kazen, worsten, honing, noten, peulvruchten, olijfolie, noem maar op. Italië vertegenwoordigde zo’n 80%, de rest van de wereld 20%.
Het leek wel of ieder dorp uit Italië daar stond met zijn speciale streekproduct. We vonden het wel cool dat de Slow Food presidia (traditionele kleinschalige kwaliteitsproducten) in de duurste winkelstraat van Turijn stonden tussen de Gucci, Prada en Chanel winkels.
Slow fast food
Gelukkig heeft de organisatie ook aan street food gedacht. Zo was er een Via del Gelato onder de bogen van Via Po, een ‘ijsstraat’, met ijssoorten van diverse slow food presidia: pistachenoten, hazelnoten, chocolade, citroenen.
En het plein voor het koninklijk paleis stond dan weer vol met food trucks, onder andere één met quinto quarto (orgaanvlees), zoals een broodje lampredotto (letterlijk: lebmaag, vaak als ‘pens’ aangeduid). Weer eens wat anders dan een broodje milt zoals in Palermo.
Langs de kade van de Po kon je geweldig Italiaans street food eten en craft beer drinken. Artisanaal bier is überhaupt helemaal in opkomst in Italië. Je kon daar wel 40 verschillende soorten proeven. Daarbij aten we heerlijke Ligurische farinata (hartige kikkererwten pannenkoek), olive all’ ascolane (gevulde, gefrituurde olijven) en fritto misto (gefrituurd seafood). Veel inspiratie om zelf ook weer te gaan frituren!
We hadden ook graag de arrosticini (gegrilde spiesjes) van schaap uit de Abruzzen of bombetta (gegrilde varkensrollade) uit Puglia geproefd. Maar we konden simpelweg niet meer.
Food for thought
Voedsel voor de geest was er in de vorm van tentoonstellingen en lezingen in prachtige zalen als Teatro Carignano en Circolo dei Lettori. Onder andere deze inspirerende lezingen met een politieke boodschap:
- They are giants, but we are millions met Marion Nestle en José Bové
- The Garden Revolution met Alice Waters, Ron Finley en Edward Mukiibi
- Can agroecology feed the world?
Schriftelijke verslagen van lezingen vind je in het nieuwsarchief van de Salone. Video verslagen hebben we nog niet kunnen vinden.
Quinto quarto: het Vijfde Kwart
Daarnaast hebben we ook verschillende workshops en proeverijen gedaan:
- Cum grano salis: over de geschiedenis van Lazio’s zout routes (de Via Salaria) waar allerlei producten met zout werden geconserveerd (ansjovis, kaas, worst, olijven die we ook allemaal te proeven kregen)
- Quinto Quarto: over de geschiedenis van koken met orgaanvlees met de Romeinse chef Arcangelo Dandini, waar we proefden van zwezerik, long, hart, lever en pens.
- Vermouth Renaissance: over het ontstaan ervan in Turijn tot mooie actuele cocktails
Koffer vol ansjovis en chocolade
En alsof het allemaal niet genoeg was hadden we wat extra bagageruimte geboekt. Voor een extra koffer vol prachtige producten die we zo her en der gekocht hebben: zoals Piemontese hazelnoten, Turijnse gianduja en crema di nocciole, Colatura di alici, saffraan uit L’Aquila, linzen uit Castelluccio en kappertjes van Salina. Daarover de komende tijd af en toe meer. We smikkelen er nog van.
Mis nooit meer iets lekkers
Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.