Gerookte bietjes met geroosterde hazelnoot

Gerookte bietjes met geroosterde hazelnoot

Gerookte zalm, makreel, eendenborst. Of kaas misschien. Maar gerookte bietjes? Zeker wel. Is ontzettend lekker en nog heel makkelijk ook. Wij aten ze met wat gestoofde linzen, gegratineerde geitenkaas en wat veldsla als een heerlijk vegetarisch maal. Maar ze passen zo ook prima als bijgerechtje op een tafel vol mezze.

Pof de bietjes hiervoor eerst in hun geheel in de oven. Na zo’n 45 minuten op 180 graden zijn ze gaar.  Schil ze en snijd ze in partjes. En daarna kun je ze gaan roken, ben je in 30 minuten mee klaar.

Rookpan of rookoven

Rookmot

Als je een rookpan hebt, (wij hebben ongeveer deze) is het verder zo gepiept: je doet 1 a 2 eetlepels rookmot op de bodem. Zet de pan gaat op het vuur tot de rookmot aan de rand gaat smeulen. Dan draai je het vuur zacht, leg je de druipplaat erover en zet je het rooster daar weer op, met de bietjes.

Doe de deksel goed dicht en laat ze 15 minuutjes rustig roken. Daarna kan het vuur uit en laat je de deksel er nog 10 minuutjes op. Proef even of de rooksmaak er al in genoeg in zit en haal ze dan uit de rookoven.

Gerookte bietjes
Gerookte bietjes

Improviseren kan ook

Heb je geen rookpan, dan improviseer je wat: gebruik bijvoorbeeld een oude diepe pan. Leg wat aluminium folie op de bodem, doe daar de rookmot op. Kreukel wat aluminiumfolie om erover te leggen – zodanig dat de rookmot is afgedekt maar nog net wat zuurstof krijg en ruimte om de rook te verspreiden. Leg daar weer een rooster over, of bijvoorbeeld een oud stoommandje. En daarop leg je de bietjes. Dek het geheel goed af zodat de rook zijn werk kan doen.

In het onvolprezen standaardwerk Over Rook van Meneer Wateetons vind je overigens nog veel meer handigheden en rooktechnieken. Niemand kan zo goed improviseren als deze Meneer.

Hazelnootjes hakken

Goed: terwijl de bietjes roken, doe je een handje hazelnoten in een droge koekenpan. Zet ze op zacht vuur een schud ze steeds een beetje om. Als er nog vliesjes op zitten komen die voor een deel vanzelf al los. En anders help je aan het eind even door ze los te wrijven. Hak de hazelnoten nog even grof.

Geroosterde hazelnoot

Als de gerookte bietjes klaar zijn maak je ze nog even aan met wat olijfolie en aceto balsamico (verhouding 3 delen olie, 1 deel aceto balsamico) en versgemalen peper & zout. Dan de nootjes er over en klaar.

Gerookte bietjes met geroosterde hazelnoot

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.