Het wordt zowaar weer wat kouder – de lente is tot nader orde uitgesteld. Dus goed excuus om nog wat stevige linzengerechten te eten. Die zijn gezond, voedzaam, niet duur en wel heel lekker. Dus hoog tijd ze eens in het zonnetje te zetten. Niet voor niets wordt er in Santo Stefano di Sessanio in de Abruzzen ieder jaar een heel feest aan gewijd. En hebben deze linzen ook een eigen Slow Food Presidium.

Hier zijn een paar heerlijke én zeer verschillende gerechten met linzen (waar ze ook vandaan komen).

Gestoofde linzen als basis

We gebruiken steeds een linzenstoof als uitgangspunt. Daar kun je vervolgens van alles bij maken. Zoals vlees,  worst of vis. En als er overblijft eet je ze de volgende dag als salade. Al dan niet met alleen wat rucola of spinazie erdoor, op smaak gebracht met een lik mosterd. Of met bijvoorbeeld artisjok en ingemaakte citroen. Desnoods alleen wat snel gegrilde geitenkaas erbij. Maar ook in de soep doen ze het prima. Het zijn, kortom, veelzijdige peulvruchten.

Linzen - Lens culinaris

Met mate is moeilijk

Als je echt lui bent stoof je gewoon in één keer een paar kilo linzen en eet je er de hele week van maar toch iedere dag wat anders. Dan niet gaan zeuren over het gat in de ozonlaag. Ene Arie Maasland waarschuwt ook:

Linzensoep

Hoed je voor de slinkse roep
van lichamelijk verlangen.
Wees alert, laat je niet vangen.
Linzensoep is linke soep.

Hij bedoelde er verder vast iets stichtelijks mee. Maar dat is voor ons te laat. We gaan ons weer ongegeneerd te buiten aan een paar lekkere linzengerechten die we uit het archief hebben opgescharreld:

https://www.watatenzij.nl/2013/02/16/kabeljauw-met-salsa-verde/

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

1 reactie

yes! Weer net wat ik nodig had! Wat linzeninspiratie. Mijn dank is groot, zoals altijd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.