Siciliaanse couscous met vis - Watatenzij.nll

Siciliaanse couscous met vis, langoustines en mosselen

San Vito lo Capo

Op het meest noord-westelijke puntje van Sicilië ligt het plaatsje San Vito lo Capo. Daar eet men couscous met vis. Heel veel vis.

En met zoveel overtuiging dat er jaarlijks het wereldkampioenschap couscous maken wordt gehouden. In september komt men dan uit alle windstreken om hier de strijd aan te gaan. Ook met het idee dat juist couscous zo’n perfecte mengvorm is van allerlei culinaire culturen.

San Vito lo Capo

Toren van couscous

Toen wij er waren, paar jaar terug, was het gewoon een rustige doordeweekse zonnige middag. Die ons toch heel goed is bijgebleven vanwege die zalige viscouscous die we er aten. Een toren, overgoten met heerlijke visstoof en gebakken visjes. Simpel maar lekker.

Siciliaanse viscouscous in San Vito lo Capo

Bisque van langoustines, uit een potje

We hebben er een eigen draai aan gegeven. Ook uit luiheid want we gebruikten een pot bisque van langoustines – zou iedereen altijd in huis moeten hebben.

Je kunt de bisque natuurlijk ook zelf maken. We deden dat ooit met rivierkreeftjes – zelfde techniek als wanneer je dat met kreeft of langoustines zou maken. Veel werk maar ontzettend lekker.

Verder wat mosselen, paar mulletjes en langoustines. Maar hiermee kun je variëren. Gamba’s kunnen ook. Of kokkels. En andere vis, bijvoorbeeld heek. Wat er maar goed uitziet op de markt.

Overigens staat er in Made in Sicily van Giorgio Locatelli ook een heerlijk recept hiervoor. Hij doet er ook nog wat chili en kaneel door.

Bisque van Langoustines uit een potje - Watatenzij.nl

Recept voor Siciliaanse couscous met vis, mosselen en langoustines

Men neme

Voor 4 personen als hoofdgerecht – deze hoeveelheden zijn bij benadering.

  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • kilo verse mosselen
  • 100 ml witte wijn
  • 4 langoustines
  • 1 pot bisque (bijvoorbeeld van langoestines of van garnalen) van ongeveer 800 gram
  • 4 rode mulletjes, gefileerd en in grove stukken
  • 240 gram couscous (uitgaande van ongeveer 60 gram pp)
  • evenveel kokend water als couscous
  • bosje peterselie, grof gehakt
Bereiding

Omdat we een pot kant en klare bisque gebruikten, waren we binnen 45 minuten klaar.

  1. Was de mosselen onder stromend koud water en laat ze uitlekken. Doe mosselen die niet dicht gaan weg.
  2. Verhit wat olijfolie in een brede pan, doe er de knoflook bij en bak deze kort – maar niet bruin. Doe de mosselen erbij, samen met de witte wijn. Zet vuur hoog en doe de deksel erop. Schud de pan af en toe om. Na zo’n 5 minuten zullen de mosselen allemaal open zijn en gestoomd. Haal ze uit de pan én uit hun schelp (op een paar na voor decoratie – oog wil ook wat). Houd de blote mosselen apart.
  3. Voeg de bisque bij het mosselvocht en kook zachtjes door.
  4. Maak de langoustines schoon: haal de kop er af en het vlees uit de staartjes. Doe de kop en schaal in de bisque en laat ook meetrekken. Die hebben heel veel smaak, zonde om weg te doen.
  5. Maak dan de couscous: doe die in een vuurvaste schaal, giet er het kokend water over, roer even kort om met een vork en dek af. Laat ongeveer 10 minuten wellen.  Doe er nog wat olijfolie door met een half handje gehakte peterselie en roer weer even om. Het moet nu lekker fluffy zijn.  Houd warm.
  6. Haal de langoustine-koppen en schalen uit de bisque, en doe blote mosselen en de stukken mul erin. Houd de bisque tegen de kook aan om de mul te garen. Als die gaar is doe je het vuur uit en de resterende peterselie er doorheen.
  7. Schep wat couscous op het bord, leg de stukken vis en schelpdieren er op en overgiet met de bisque. Enjoy!
Siciliaanse couscous met vis - Watatenzij.nl

Je kunt er ook nog wat geroosterde en gehakte amandelen over doen. Maar wij hielden het simpel. Wel hadden we nog wat venkel met tomaat en knoflook uit de oven bij. En we dronken er een mooie rosé bij.

Of we hiermee wereldkampioen zouden worden in San Vito lo Capo weten we niet. Maar goede kans in Haarlem en omstreken, gokken we.

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Processing…
Success! You're on the list.

4 reacties

Wat een verrukkelijk recept! Ik zoek me suf naar de bisque op internet, krijg alleen franse adressen… ook in Nederland verkrijgbaar? Dank en groet, Ellis Steutel, Zeewolde

Wij kopen onze bisque meestal bij groothandel De Kweker in Amsterdam. Maar sinds kort hebben ze bij Marqt (verschillende vestigingen in randstad) een lekker bisque, de Noordzeebisque van Bisq Seafood. Grotendeels van bijvangst.

Verder heeft De Kleinste Soepfabriek een aantal varianten hierop.

En de betere visboer maakt soms ook hun eigen bisques met schaaldieren. Vraag er maar eens naar. Tenslotte is er ook nog de schaaldierenfond van het Belgische Lacroix, bijvoorbeeld bij Albert Heijn. Op zich lekker, maar helaas ook met allerlei toevoegingen. Voor de noodgevallen, zullen we maar zeggen.

Goeie tips weer! Wilde ook al vragen naar de bisque maar het antwoord is al weer gegeven!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.