Panzanella met gerookte makreel uit Russell Norman's Venetië

Panzanella met gerookte makreel uit Russell Norman’s ‘Venetië’

De klassieke Toscaanse  panzanella (salade op basis van gebakken brood) maak je zonder vis. En wij maakten al eerder een variant met tonijn.

Maar in het nieuwe, heerlijke kookboek van Russell Norman ‘Venetië’ staat deze panzanella met gerookte makreel. Die vis is hier goed te krijgen, niet duur en over het algemeen ook verantwoorder dan tonijn. De lichte rooksmaak van de makreel gaat wonderwel samen met de tomaat en basilicum.

Dat kookboek ‘Venetië’ is overigens weer net zo’n mooi verzorgd en gemaakt kookboek als Polpo, waar we hier ook al verschillende keren over hebben geschreven. Deze keer is het nog uitgesprokener Venetiaans, ingedeeld naar de seizoenen. We zullen er de komende tijd nog veel lekkers uit gaan maken.

Recept voor panzanella met gerookte makreel

Men neme

Genoeg voor 4 personen als bijgerecht:

 • 4 stevige sneden wit desembrood, in grove stukken of dobbelstenen
 • 50 gram boter
 • 1 hele gerookte makreel, of 2 filets
 • 20 rijpe tomaten, formaat tasty tom
 • versgemalen peper & zout
 • olijfolie
 • rode wijn azijn
 • handje basilicumblaadjes
Bereiding

Neem er ongeveer 30 minuten voor:

 1. Bak de stukjes brood in de boter op middelhoog vuur, tot goudbruin en knapperig. Zet vuur uit en houd apart.
 2. Snijd de tomaten in kwarten en haal de harde kern weg. Doe ze in een kom met royale scheut olijfolie en klein scheutje rode wijnazijn. Doe er wat peper & zout over en meng even. Doe de tomaten bij het brood en men weer even goed door. Zet apart.
 3. Haal het vlees van de makreel en trek het in losse stukjes. Doe bij de tomaten en het brood. Laat het nog 5 minuutjes trekken. Het brood is nog knapperig maar heeft al wel wat van het tomatenvocht met olijfolie en azijn opgezogen.
 4. Serveer op schaal met de basilicumblaadjes er over.

Je kunt deze salade nog verrijken met bijvoorbeeld wat kappertjes, gepicklede uienringetjes en wat bladsalade. Of zelfs wat witte boontjes erbij.

Panzanella met gerookte makreel uit Russell Norman's Venetië

Ook lekker:

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

2 reacties

Fantastisch lekker! Eergisteren gemaakt met met zelfgerookte makreel en gisteren nog een staartje (lekker ingetrokken sausje) met wat opgepiepte knapperige broodblokjes die ik apart gehouden had. Dit recept zullen we nog erg vaak gebruiken. Dank hiervoor en voor alle andere informatie en recepten die wij watertandend lezen.
We combineerden deze salade met de spanakopita (nu eens niet op mijn gebruikelijke manier in millefeuilleflapjes met wat ei en ook een zoetje) maar zoals jullie met de grote yufka-vellen. Volgende keer mag er van ons iets meer (zelfgemaakte) ricotta of witte kaas in. De rozijnen had ik staan (samen met gedroogde cranberries) in rum, het (flinke) handje daarvan was prima.
Het was een mooie combinatie, we hebben genoten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.