Café Caron: restaurant naar ons hart

Klassieke Franse gerechten vol karakter bij Café Caron in de Pijp. In gemoedelijke sfeer en met heerlijke wijnen. Gaat allen!

Midden in de Pijp in Amsterdam zit Café Caron. Op een mooie hoek, met terras in de schaduw maar ook met een open aanbouw zodat je half buiten kunt zitten, zonder meteen scooters over je tenen te krijgen (sinds we in Haarlem wonen zijn we daarvoor wat gevoeliger geworden).

Huiskamer van familie Caron

Hoe we ervan gehoord hebben weet ik niet meer. Zou iets van doen kunnen hebben met Alain Caron, o.a.  bekend van het tv programma Binnenstebuiten. Hij heeft het restaurant samen met zijn zonen Tom en David opgezet. Er is trouwens intussen alweer een tweede zaak geopend, de wijnbar Petit Caron, een eindje verderop.

Het restaurant voelt als een huiskamer van een goede vriend, gastvrij en vertrouwd. Eenvoudige meubelen zonder opsmuk maar met veel sfeer. Doet ons denken aan eenvoudige bistrots in Frankrijk. De bediening is gemoedelijk maar professioneel, altijd een goede combinatie.

Hele kaart is lekker

Maar we komen voor het eten. En dat is hier goed. Zo goed dat we er inmiddels al 3 keer gegeten hebben in iets meer dan een maand. Dan ben je steeds bang dat het de vorige keer toch lekkerder was. Maar nee, iedere keer raak en iedere keer ook weer wat nieuws.

Om te beginnen zijn er wat eenvoudige kleine hapjes, zoals oesters, rillettes, blikje sardines met gribiche en zo meer. Niet heel spannend, maar zeker passend bij een apéritif. Zoals een heerlijke Blanquette de Limoux, minstens even lekker als een champagne.

Van de kaart hebben we inmiddels aardig wat geproefd, maar er staan nog steeds gerechten op die we nog graag willen proeven. Het zijn stuk voor stuk klassieke Franse gerechten met hier en daar een lichte eigen variatie. Maar het gaat hier niet om het experiment, wel om de smaak. En die is spot on, bij ieder gerecht.

Borden vol karakter

Een paar favorieten tot dusver: het gefrituurde eendenei met truffel op de verse erwtenpuree, de octopus in koude sardienenbouillon. Of de royale lamsbout met artisjok. En de bloedworst met kippenlever in knapperig korstje. En de heek met gevulde courgettebloem. Eigenlijk gewoon alles op de kaart is lekker.

De manier waarop hier gekookt wordt doet ons denken aan Rotisserie Rijsel, of St. John in London.  Beslist andere keukens maar met zelfde hart op de goede plek. Eenvoudig maar gebalanceerd. Subtiel maar royaal. Vol van smaak en naar het seizoen. Borden vol karakter kortom.

Het rode boekje

Waarbij ook nog eens goede wijnen worden geschonken. Als je zin hebt om echt uit te pakken vraag je om het rode boekje: een handgeschreven lijst vol mooie chateau’s, doorgestreept als je al te laat bent. We dronken daaruit een heerlijke St. Estèphe, Chateau Le Crock. Klinkt als een knokfilm van Jean-Paul Belmondo. Maar smaakt als een thriller met Alain Delon.

Nog een keer

Zelfs het kleine stukje amandelkoek bij de koffie vervoert ons: is het een vleugje lavendelhoning dat we daarin proeven? We zijn het vergeten te vragen. Dus we moeten snel weer terug.

Café Caron

Dagelijks open van 18:00 – 01:00

Frans Halsstraat 28 H, Amsterdam
Telefoon: 020-6758668

Mis nooit meer iets lekkers

Geef je op voor de updates en ontvang ongeveer 1x per maand bericht in je mailbox.

Bezig met verwerken …
Gelukt! Je staat op de lijst.

1 reactie

Wat schrijven jullie heerlijk over Café Caron. Zo lekker dat we ook zijn geweest. En wat was dat genieten. En ook wij waren in vervoering van dat lekkere koekje bij de koffie. Kon het ook niet zo 123 plaatsen wat ik proefde, maar dat gaf net de verrassing! Hoe fijn als er zo vol aandacht, liefde en met smaak gekookt wordt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.