Orecchiette met broccoli, ansjovis en olijven

Dit is een onverwacht lekkere pasta: orecchiette met broccoli, ansjovis en olijven. Waarschijnlijk nog lekkerder als je cime di rapa kunt gebruiken, heeft nog een iets sterk bittertje. Aten we veel in Puglia.

Het recept is grotendeels geïnspireerd op een gerecht uit Jamie kookt Italië, waarvan de TV-serie nu nog op 24-kitchen loopt. En waarin Jamie Oliver weer de charmante schoonzoon uithangt bij nonna’s in heel Italië. Doet hij met verve.

Rotte vis erbij

Wij maakten het gerecht af met wat extra olijven en op het laatst een scheut colatura di alici, een saus van gefermenteerde ansjovis. Het is zoiets als de Thaise vissaus. Maar dan uit Cetara in Campania. Eigenlijk maakten de Romeinen als iets dergelijks, de garum van rottende vis.

We kochten ooit een fles op de Salone del Gusto in Turijn en gebruiken dat af en toe in sommige sausen voor de pasta – zeker de pittige, en die zonder vlees.

Colatura di Cetara

Recept voor orecchiette met broccoli, ansjovis en olijven

Men neme

Genoeg voor 2 personen als hoofdgerecht

  • 200 gram broccoli of cime di rapa
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 4 filetjes ansjovis
  • halve theelepel chilivlokken
  • handje zwarte olijven, bijv. de taggiasche
  • halve citroen voor een paar kneepjes sap
  • 200 droge pasta, bijvoorbeeld orecchiette of penne
  • eventueel: scheut colatura
  • stuk parmezaan of pecorino om te raspen
  • zwarte peper
Bereiding

In ongeveer 20 minuten klaar

  1. Snij de broccoli in kleine roosjes
  2. Verwarm olijfolie op klein vuur en zet intussen een pan met ruim water met zout op voor de pasta.
  3. Zet de knoflook zachtjes aan in d eolijfolie – niet bruin laten worden. Voeg chili en ansjovis toe – laat die uit elkaar vallen in de olie. Voeg ook de olijven toe.
  4. Doe de broccoliroosjes erbij en bak ze kort in de olie en voeg dan bodempje water toe en doe de deksel erop. Laat de broccoli in ongeveer 8 minuutjes bijna gaar worden.
  5. Kook intussen de orecchiette al dente.
  6. Haal dan deksel van de pan met  broccoli en laat laatste water verdampen. Schep de broccoli even op een plank en snijd klein. Doe het weer terug in de warme pan met een kneepje citroensap
  7. Als de pasta klaar is schep je de pasta door het broccolimengsel – aanhangend vocht is prima, zorgt voor beetje binding. Warm alles nog even goed door.
  8. Voeg eventueel een scheut colatura toe en meng dit door de pasta.
  9. Serveer met wat geraspte parmezaan of pecorino en een draai versgemalen zwarte peper.

 

Orecchiette met broccoli, ansjovis en olijven

Ook lekker: